עם החזרה לביה"ס צצה ועולה שוב הבעיה המוכרת והקבועה – הכינים. בנוסף, העמידות שהכינים מפתחות כנגד התכשירים השונים, מגבירה את המטרד ומקשה על הטיפול.
כיצד מזהים הידבקות ? איך מטפלים וכיצד נמנעים ?
דר' אורנה לוין, רופאת משפחה ובעלת תואר מומחית בצמחי מרפא ורפואה סינית ןמפתחת התכשיר הטבעי צ'יק-צ'אק עושה לכם סדר בראש.
עם החזרה לביה"ס צצה ועולה שוב הבעיה המוכרת והקבועה – הכינים. בנוסף, העמידות שהכינים מפתחות כנגד התכשירים השונים, מגבירה את המטרד ומקשה על הטיפול.
כיצד מזהים הידבקות ? איך מטפלים וכיצד נמנעים ?
דר' אורנה לוין, רופאת משפחה ובעלת תואר מומחית בצמחי מרפא ורפואה סינית ןמפתחת התכשיר הטבעי צ'יק-צ'אק עושה לכם סדר בראש.
מה הבעיה ?
כינים גורמות לגירוד עז בעור הקרקפת, כתוצאה מתגובה אלרגית לרוק אותו הן מפרישות. הדבקה בכינים מאדם לאדם היא קלה ומהירה מאוד, וכך גם הטיפול בהן. תופעת הכינים מטרידה הורים וילדים רבים בכל עונות השנה, אך ישנה חשיבות גבוהה לכך שעם החזרה ללימודים, ילדי הגן וביה"ס יחזרו עם ראש נקי מכינים, ובכך יפחיתו את הסבירות להידבקות גורפת.
מהן כינים ?
כינים הן חרקים זעירים, בצבע אפור או חום-אדמדם, החיים על עור הקרקפת שלנו. הכינים ניזונות מדם אותו הן שואבות לפחות 4-5 פעמים ביום. על מנת למנוע את קרישת טיפת הדם שהן שואבות, הכינים מזריקות לתוכה רוק, שהוא הגורם לגירוי ולגרד המאפיין הדבקה בכינים. כל כינה מטילה ביצים, שהיא מדביקה בדבק חזק לבסיסי השערות. ביצי הכינים הן עגולות ומבריקות. כל ביצה בוקעת תוך 7-9 ימים. קליפת הביצה הריקה שנותרת יכולה להישאר דבוקה לשערה למשך כחצי שנה, אם לא מסירים אותה באופן מיכני לאחר כ- 2-3 חודשים רחוקה הקליפה מעור הראש וניתן לראותה בקלות על שיער כהה.
איך מזהים הידבקות בכינים ?
הסימן הראשון והעיקרי הוא גירוד הראש. כאשר עולה החשד להידבקות יש לבצע בדיקה פשוטה לנוכחות כינים:
• פורשים מגבת בהירה על כתפי הילד.
• מסרקים את שערו הרטוב תחילה במסרק רגיל או במברשת (כדי להתיר קשרים) ואחר כך במסרק צפוף שיניים, הלוכד כינים וביצי כינים כ-5 דקות. (מומלץ קודם להרטיב את השיער במים או לחפוף על מנת להקל על הסירוק) .
• הכינים אוהבות להתגודד על העורף ומאחורי האוזניים, ומומלץ להתחיל לחפש אותן שם.
• יש לבדוק את המסרק לאחר כל סירוק ולראות האם יש בו כינים חיות.
• שיער ארוך ומסולסל קשה יותר לבדוק. מומלץ להפריד בין קבוצות שיער קטנות, ולחפש ביצים על בסיסי השערות באופן יסודי ,
למי זה קורה ?
כל אחד יכול להידבק בכינים בקלות, אך בדרך כלל ילדים נדבקים יותר מאשר מבוגרים. על מנת להידבק מספיק מגע ראש בראש. מגע ראש בראש יתכן כאשר ילדים משוחחים, משחקים או בעת מגע פיזי קרוב בין הורים לילדיהם או בין אחים. חשוב לדעת שכינים נמשכות לראשים נקיים כמו לראשים מלוכלכים ואינן נמצאות על פי רוב בראשי אנשים חולים. לעיתים תיתכן הדבקה גם באמצעות מסרקים, מגבות, מצעים משותפים או כובעים. ועוד מיתוס אחד שאפשר לנפץ – כינים לא עוברות מחיות מחמד. .
איך נמנעים ?
בודקים את ראשי הילדים לנוכחות כינים מדי שבוע, או כאשר מזהים שהילד מגרד את הקרקפת יותר מהרגיל. כאשר אחד מבני המשפחה נדבק, יש לבדוק את כל שאר בני המשפחה לנוכחות כינים. מומלץ ליזום "מבצע חפיף" בגני הילדים ובבתי הספר על מנת למנוע הדבקויות חוזרות.
איך מטפלים?
בשוק קיימים היום תכשירים רבים להשמדת כינים.
• כדאי ומומלץ להשתמש בתכשיר ותיק, מוכר, שנמצא זמן רב בשוק, שאינו מבוסס על חומרי הדברה, אלא על-בסיס טבעי או צמחי.
• לפני השימוש בכל תכשיר, יש לעיין בעלון המצורף ולבדוק את הוראות השימוש. כמו כן מומלץ להגן על העיניים, האף והפה באמצעות מגבת.
• חשוב מאוד לעשות שני טיפולים – האחד ביום הראשון, והשני לאחר 10 ימים, על מנת לטפל גם בכינים שהספיקו לבקוע מן הביצים ולהיפטר מהם. לאחרונה האיגוד האמריקאי לרפואת ילדים המליץ על שלושה טיפולים בהפרש של 10 ימים, אך טרם ניתנה המלצה דומה מטעם משרד הבריאות בישראל.
• גם לאחר טיפול מוצלח, יכולות להישאר קליפות ביצים דבוקות לבסיסי השערות. שימוש במרכך ובמסרק צפוף שיניים עוזר בהסרתן.
• מחוץ לגוף האדם מסוגלות הכינים לחיות עד 48 שעות, לכן רצוי לחטא בגדים, מגבות וכלי מיטה בהם משתמש הילד על-ידי השארתם ללא שימוש במשך 3 ימים או לכבסם ב-60 מעלות במשך חצי שעה או למסרם לניקוי יבש.
ואם זה לא עוזר?
תופעה נפוצה בטיפול נגד כינים הינה "עמידות" הכינים. מדובר למעשה ב"חסינות" הכינים לחומר הפעיל שבתכשיר. ה"חסינות" מתפתחת בקרב הכינים לחומר יחיד, אך איננה יכולה להתפתח למספר חומרים פעילים בו זמנית.
בשוק קיימים תכשירים שונים, המבוססים על חומרים ממשפחות שונות. הפתרון לבעיית "החסינות" הוא החלפת התכשיר לתכשיר המבוסס על מספר חומרים טבעיים יחדיו, שאיננו מכיל חומרי הדברה, שנמצא די זמן בשוק וטרם התפתחה לו עמידות.