יכולתם של התבלינים להעשיר ולהשפיע על טעמם של המאכלים- ידועה לכולם. מסתבר שמעבר להשפעה בענף הקולינארי לתבלינים יכולת סגולית מיוחדת להשפיע על תופעות בריאותיות שונות.
יכולתם של התבלינים להעשיר ולהשפיע על טעמם של המאכלים- ידועה לכולם. מסתבר שמעבר להשפעה בענף הקולינארי לתבלינים יכולת סגולית מיוחדת להשפיע על תופעות בריאותיות שונות.
מרגלית שילה, מנהלת רפואה משלימה בקופת חולים לאומית, מעניקה רשימה מפורטת של תבלינים עם פתרונות שונים ובריאותיים:
שומר:
העלים והזרעים של השומר מיטיבים במקרה של הפרעות עיכול, ממריצים את פעולת הקיבה, עוזרים לעיכול שומנים ומשככים כאבי בטן. תה מזרעי שומר יעיל נגד גזים וכאבי בטן לתינוקות. שטיפות יעילות במקרה של דלקות חניכיים.
זעתר(אזוב מצוי):
משמש לחיטוי נגד פטריות, עובשים, תולעים, ולטיפול בכאבי גרון, מעורר תאבון ומומלץ נגד גזים ותסיסה במעיים, במקרים של כאבי מעיים הוא פועל להמרצת מיצי המרה.
השמן המופק מהעלים נמצא יעיל נגד תולעים.
פלפלת – קפסיקום:
משפר את זרימת הדם ההיקפית, ממריץ את פעולות הגוף, מקל על כאבי מפרקים ושרירים, מחזק את הלב. הפלפל החריף מפחית את ההסתברות להתפתחותה של טרשת עורקים ומסייע בהפחתת רמת הכולסטרול.
קורנית(תימין):
אנטיספטי למערכת הנשימה, יש לו פעילות מכייחת. מצוין כתה למקרים של שיעול, צינון עם ליחה, ברונכיטיס, נגד תסיסה במעיים, מיטיב את פעילות מערכת העיכול.
איזובית:
העלים, התפרחת והשמן יעילים נגד גזים ותסיסה במעיים, כחיטוי נגד חיידקים, הם מגבירים את הפרשת הרוק ולכן מסייעים לעיכול טוב יותר.
קינמון:
מגביר את זרימת הדם ההיקפית ומגיע עד הנימים הדקים ביותר, מוריד את לחץ הדם, מעורר מנטלית, מבריח תולעים ממערכת העיכול, מגביר את פעולת מנגנון ההזעה, לכן יעיל להצטננות. מקל על בחילות במצבי שפעת, מעורר תאבון ומכיל הרבה ויטמין C .
שום:
הודות לתרכובות הגופרתיות שבו, הוא יעיל בחיטוי נגד חיידקים ונמצא יעיל כנגד תולעי מעיים.
יעיל במצבי ליחה, הורדת לחץ דם וכולסטרול, מטפל במקרים של התקררות ועוזר במניעתה. במקרים של דלקת בחניכיים מומלץ לשפשף את החניכיים הנגועים בתמצית שום. מקל על שיעול, מזרז את הפרשת מיצי העיכול, מגביר את התנועה הפריסטלטית. מאידך , השום מתעכל בקושי ויכול אף לגרות את דפנות הקיבה והתריסריון במיוחד אצל חולי כיב ואצל אלה הסובלים מהפרעות עיכול. יש שמצאו כי השום יוכל למנוע את שבץ הלב.
כשמן למריחה במקרים של שגרון ושל דלקת פרקים.
בצל:
מקור לויטמינים ומינרלים חיוניים – ABC ברזל, סידן, גופרית ועוד.
מעורר תאבון, בעל תכונות חיטוי. בבצל קיים אדנדוזין שביחד עם הפוספטים ממלא תפקיד בניצול הסוכר ליצירת אנרגיה, לכן , מומלץ להורדת רמת הסוכר.
תכונות גופרתיות – מחטא את מערכת העיכול, נגד חיידקים ותולעים במעי הגס, עוזר בהורדת יתר לחץ דם, הורדת רמת הכולסטרול בדם, מיטיב במקרים של הסתיידות עורקים, דלקת ודימום בחניכיים, אנמיה, חולשה וחיוורון, מסייע לשחרור ליחה, יעיל להפרשת עודפים של מלח.
ממליצים על בצל במקרים של קצרת (אסטמה), דלקת ריאות, הצטננות ושפעת.
עם זאת אין להפריז באכילת בצל. בשל התרכובות הגופרתיות, הן סופגות את היוד באזורים שהגוף מצוי בהם בצמצומם והדבר עלול לגרום לגירוי העור (דרמטיטיס).
מנטה (נענע):
מטהר זיהומים של דרכי הנשימה, מעורר תאבון, מרגיע את מערכת העצבים, מונע נדודי שינה, תסיסה במעיים ועוויתות ובכך מונע בחילה.
מרווה:
כתה יעיל למצבי הצטננות, שיעול, דלקת בסימפונית וכן דלקת גרון. במצבים של עצבנות עוזר להרגשה טובה. משכך כאבים בזמן הווסת, עוזר במקרים של הפרעות בעיכול , מומלץ במחלות של כבד וכיס מרה , מפסיק חלב אם.
פטרוזיליה:
עשיר בוויטמין C,B , ביתא-קרוטן, מינרלים כמו ברזל, סידן.