מה משותף לעופרת, נחושת, אלומיניום, בקטריות, חומרי הדברה ורעלים אורגנים? את כולם אפשר למצוא במי הברז שלכם. מה עושים עם זה? בכתבה שלפניכם
מה משותף לעופרת, נחושת, אלומיניום, בקטריות, חומרי הדברה ורעלים אורגנים? את כולם אפשר למצוא במי הברז שלכם. מה עושים עם זה? בכתבה שלפניכם
זאב נחמנזון
נתחיל בגישה חיובית. יש לא מעט מינרליים טובים וחיוניים לבריאותנו במי הברז שלנו, חלק מהם טבעיים וחלק מוספים דרך מערכות שונות. מצב המים בישראל הוא לא כבמדינות עולם שלישי ורחוק מלסכן חיים, אך עדיין, יש מקרים בהם מומלץ להמנע משתיה ישירה שלהם מהברז.
מקורם של רוב מי השתייה בישראל במאגרי מים שונים. הכנרת, אותה אנחנו מכירים מהפרסומות על מדינתנו המתייבשת. אליה מצטרפים מי התהום (אקוויפרים), וכמובן – ההתפלה, שהולכת ותופסת נתח גדול יותר בחלוקה מדי שנה. אל מאגרי המים התת קרקעיים ברובם התנקזו שפכים חקלאיים ותעשייתיים במרוצת השנים אשר פגעו באיכותם ובעצם זיהמו אותם בדרכם אל הברז שלנו.
נקי, לא מעורבב
אם אתם רוצים לשתות מים נקיים ללא תוספים מיותרים – פשוט חכו לגשם הקרוב, הרימו את הראש ופתחו את הפה. אם הגשם הקרוב רחוק מדי, ואם בשמיים יש יתושים או פיח תעשייתי, כנראה שתצטרכו פתרון אחר. שנים שחברות רבות עומלות על ייצור פתרון איכותי, נגיש ושימושי למים נקיים ומוגנים. לדוגמה, האפשרות של מטהר מים אשר נותן מענה איכותי לניקיון המים, ועם הטכנולוגיה הנכונה אפילו מאפשר שמירה ושיפור של טעמם. גם הרתחה של מים היא פתרון עתיק ומוכר, אך הוא מסורבל, לא מיידי ולא ממש שומר על הטעם שלהם. אם בא לכם לפתח את שרירי החזה שלכם – אתם יכולים לסחוב שישיות של בקבוקים, אבל כדי לדעת אם זה בריא או לא תצטרכו לקרוא מאמר אחר.
ממקום למקום, מזמן לזמן
חשוב לציין כי רמת הזיהום במים משתנה בהתאם למיקומים גיאוגרפיים ולזמנים שונים. בתקופות יובש (כמו רוב הזמן בארץ) – כמות המזהמים במים עולה, ומסכנת יותר את הציבור. גם קרבה למפעלים או לשטחים חקלאיים מרוססים משפיעה על טיב המים ולאלו יש להוסיף את איכות הצנרת, גילה ומצב תחזוקתה הכללי.
דגימות רבות שנעשו במשך שנים ממקורות מים שונים ובאיזורים שונים בארץ העלו כי בכל הבדיקות ישנן מתכות במי השתייה, בדגש על עופרת וברזל, ובלמעלה מ-3% מהדגימות ישנן חריגות משמעותיות. מחקרים אף גילו כי עיקר החריגות והריכוזים הגבוהים שכיחים יותר במים חמים מאשר קרים, ואחוז גבוה מהחומרים הרעילים יוצא בשלבים הראשונים של העברת המים, כלומר בפתיחת הברז. משמעות הדבר שכדאי לתת למים לזרום מעט לפני הצריכה. ההמלצה הזו, כמובן, לא עולה בקנה אחד עם חסכון במים. ולכן עדיין עדיף לדבוק בפתרון שמציע לכם מים מסוננים או מטוהרים.
בשביל הבריאות, לפי התקן
כאחראי על נושא מי השתייה בישראל, קבע משרד הבריאות בישראל תקנים וסטנדרטים ייעודיים, והוא מציב תנאי סף גבוהים ומקפיד עליהם. מערכות סינון וטיהור המים הולכות ומשתפרות ככל שהזמן עובר, והטכנולוגיה מתאימה את עצמה לתפיסה הבריאותית המודרנית, לשינויי הקרקע ולעמידה בדרישות המחמירות. בעזרת התקנים האלו ניתן לדעת איזו מערכת טיהור מים מומלצת ואיך לבחור מסנן מים תקני.
מים הם מצרך בריא וחיוני לגופנו. מים נקיים ואיכותיים קריטיים להתפתחותנו כילדים, משפרים את היכולת הפיזית והקונגטיבית שלנו, מצמצמת בעיות השמנה ומגבירה כישורים לימודיים. איכותם של המים היא כמובן מדד לקיום כל אלו, שהרי מים עם חומרים מזהמים כלשהם יכולים לגרום חלילה גם לנזק ולכן, למזלנו, כיום הטכנולוגיה כבר קיימת בצורה נוחה ופשוטה, רק נותר להטמיע אותה ולהקפיד על שתייה מספקת.