הדיונים בעניין עבודת הרכבת בשבת וחוק המרכולים שמים זרקור על הסוגיה הפוליטית. יחד עם זאת עולה השאלה האם את העובדים עצמם ניתן לחייב לעבוד בשבת ובאופן כללי מהם חוקי העבודה הנוגעים לדת ולדתיים בכלל. עורך דין גלעד סער בטור שיסביר לכם האם אפשר לחייב אתכם לעבוד
האם חוק המרכולים הוא לא חוקי במהותו
הדיונים בעניין עבודת הרכבת בשבת וחוק המרכולים שמים זרקור על הסוגיה הפוליטית. יחד עם זאת עולה השאלה האם את העובדים עצמם ניתן לחייב לעבוד בשבת ובאופן כללי מהם חוקי העבודה הנוגעים לדת ולדתיים בכלל. עורך דין גלעד סער בטור שיסביר לכם האם אפשר לחייב אתכם לעבוד בשבת
ראשית כדאי לציין שמטרת חוקי העבודה שקשורים לדת היא להגדיל את השוויון בין דתיים ללא דתיים במקום העבודה. אבל יש לשים לב שקיים הבדל מהותי בין להגדיל את השוויון ובין להגיע לשוויון. לשוויון מלא בין מי שמקיים את מצוות הדת למי שלא, חוקי העבודה לא שואפים להגיע. חוקי העבודה לוקחים בחשבון את הצרכים והיכולות של המעסיק וגם של העובדים הלא דתיים במקום העבודה, במגוון דרכים.
בקשר לתפילות, חוק שעות עבודה ומנוחה קובע שמעסיקים מחויבים לאפשר לעובדים להתפלל במהלך יום העבודה, במקום העבודה. אם זמן התפילה יהיה על חשבון המעסיק או העובד, את זה החוק לא קובע. מה אם עובד רוצה לצאת להתפלל בבית כנסת ולא במקום העבודה? את זה המעסיק לא חייב לאפשר. כלומר חייב לאפשר להתפלל אבל לא חייב לאפשר להתפלל בבית כנסת.
ועכשיו בקשר לעבודה בשבת. ברירת המחדל היא שאין למנוע מעובד להתקבל לעבודה רק בגלל שהוא לא מעוניין לעבוד בשבת וגם שאין לפגוע במי שכבר עובד אם הוא מבקש שלא לעבוד בשבת. אבל יש לכך חריגים.
ראשית החוק מחריג סוגי עבודות מסוימים כמו כאלה שקשורות בביטחון המדינה, בהזרמת חשמל ואפילו באירוח בבתי מלון. שנית, המעסיק רשאי לדרוש מהעובד להגיש תצהיר על כך שהוא מקיים את מצוות הדת ובכלל זה שהוא שומר שבת וכשרות בבית ומחוץ לבית, כתנאי לכך שהעובד לא יחויב לעבוד בשבת. ושלישית, מחוק שוויון הזדמנויות בעבודה ניתן ללמוד שהפליה שמתחייבת ממהות התפקיד או מאופיו, לא נחשבת להפליה. זה אומר שמעסיק צריך להתאמץ על מנת לאפשר לעובד דתי שלא לעבוד בשבת, אבל אם נגרם מכך נטל כבד מידי למעסיק או לעובדים אחרים אז למעסיק קיימת הזכות שלא לקבל את אותו עובד לעבודה. מהו נטל כבד מידי? זאת שאלת השאלות. והתשובה המקובלת היא שכל מקרה צריך להיבחן לגופו.
מכל מקום אם סוגיה כזאת מגיעה לבית הדין, בית הדין בוחן, בין השאר, את המאמצים שעשה המעסיק למצוא לעובד שביקש לא לעבוד בשבת, תפקיד אחר אצלו או אפילו אצל מעסיק אחר, את התמריצים שנתן לעובדים אחרים לעבוד בשבת במקום העובד הדתי, בהתאם ליכולת הכלכלית של המעסיק וכן הלאה… כך, בהתאם ליכולות והמאמצים שעשה המעסיק, יחליט בית הדין האם העסקת העובד הדתי גורמת לנטל כבר מידי והאם אי העסקתו בשל דתו היא בהתאם לחוק.
הכותב, עורך דין גלעד סער עוסק בדיני עבודה ומשמש יועץ לבעלי עסקים וחברות