זה רחוק, זה מפחיד וזה נראה לנו מורכב – תקופת הפרישה לגמלאות לא נמצאת בראש מעייננו כל עוד אנחנו עובדים וחוסכים לפנסיה, אז אנחנו נמנעים מקריאה של הדו"חות השנתיים של קרן הפנסיה. יש לכך השלכות מרחיקות לכת ואם אתם חוסכים לפנסיה – הגעתם לגיל שאפשר להתחיל (לקרוא את דו"ח הפנסיה שלכם ולהבין אותו)
עופר מ. כהן
מתוך כל החסכונות שאנו חוסכים במהלך חיינו, החיסכון הפנסיוני הוא כנראה החיסכון החשוב ביותר, ולמרות זאת, רבים מאיתנו מקדישים זמן ומשאבים רבים יותר לבחירה והבנה של שירותי סלולר או טלוויזיה בכבלים, לעומת המשאבים שאנו מקדישים להבנת מצב החיסכון הפנסיוני שלנו, עליו אנו מקבלים דיווח באמצעות דו"ח הפנסיה הרבעוני והשנתי.
מדוע איננו מתעניינים בדו"ח הזה? מדוע הוא מגיע היישר מתיבת הדואר אל מגירת ארכיון המסמכים הביתית שלנו? ובכן, לצורת התנהלות זו יש מספר הסברים פסיכולוגיים:
זה רחוק מדי – לאורך מרבית תקופת החיסכון הפנסיוני, גיל הפרישה נמצא במרחק של מספר עשורים מאיתנו, מה שמפחית ממידת השפעתו עלינו בזמן הנוכחי;
זה מורכב מדי – התחושה היא שבין שנקרא את הדו"ח ובין שלא, בלאו הכי לא נדע מה הוא אומר וזה לא יוביל לשום מקום פרט לאותה מגירת ארכיון;
זה מטריד מדי – יש לנו מספיק דאגות עכשוויות שתופסות את תשומת ליבנו, מכדי שנטריד את עצמנו גם בחיסכון פנסיוני, שעם המשמעויות שלו נתמודד רק בעוד עשרות שנים;
זה מפחיד מדי – ענייני כספים בדרך כלל מעלים בנו תחושה של חרדה, לבטח כאשר מדובר בעניינים שיש להם השפעה מהותית על חיינו, ושסביבם קיים קושי בקבלת החלטות וביצוע שינויים;
זה נראה לנו מיותר – ככלל, יש לנו אמון במערכות כלכליות מולן אנו עובדים. אנחנו לא בודקים את דו"ח האשראי החודשי, את החשבונית מחברת החשמל, האינטרנט והטלפון ואפילו לא את דו"ח העמלות של הבנק. אנחנו סומכים עליהם שהכל מתנהל כראוי. כל אחד מסיבותיו: חוסכים צעירים עם חיסכון מסודר יתעלמו מהדו"ח מתוך אדישות ושאננות, בעוד שחוסכים מבוגרים עם חיסכון מצומצם, יתעלמו ממנו מתוך חרדה וחוסר רצון לייצר דאגות נוספות.
מדוע חשוב לקרוא את דו"ח הפנסיה השנתי?
דו"ח הפנסיה אמור לספק לכם פרטים חשובים בנוגע לחיסכון שלכם ולאפשר לכם להבין את מצבה של קרן הפנסיה שלכם כך שתוכלו לקבל החלטות במטרה לשפר את מצבכם ולהבטיח שהכל תקין ומתנהל בצורה ראויה. מצבכם הפנסיוני ישפיע באופן ישיר על גובה הקצבה ממנה תיהנו בגיל הפרישה, וזאת סיבה מספיק טובה כדי להיות מודעים לו, ולפעול לשיפורו.
כיצד לקרוא – וגם להבין – את דו"ח הפנסיה?
דו"ח הפנסיה, הנשלח לכל עמית אחת לרבעון כאשר פעם בשנה נשלח דיווח מפורט יותר מהאחרים, נועד לספר לנו את כל מה שאנחנו צריכים לדעת על החיסכון הפנסיוני שלנו. אלה הפרטים המרכזיים שעליכם לבחון בדו"ח – ומה הם מייצגים:
עיקרי הדו"ח
קצבה חודשית צפויה בפרישה לעמית בגיל 64/67/60 – יתרת הכספים המיועדים להיות משולמים כקצבה חודשית לאחר גיל הפרישה.
יתרת הכספים למשיכה חד פעמית – יתרת הכספים הניתנים למשיכה חד פעמית בגיל הפרישה. יתרה זו כוללת כספי תגמולים ופיצויים שהופקדו לפני שנת 2008;
קצבה חודשית במקרה של נכות מלאה – הקצבה החודשית שתשולם לכם במקרה של אובדן כושר עבודה ע"פ תקנון קרן הפנסיה
שחרור מתשלום הפקדות לקרן במקרה של נכות – הסכום החודשי שתפקיד קרן הפנסיה לחיסכון הפנסיוני שלכם במקומכם ובמקום המעביד, במקרה של נכות
מוטבים – התאריך האחרון בו עודכנה רשימת המוטבים בחשבון.
דמי ניהול והוצאות
דמי ניהול מהפקדה – דמי הניהול שנגבו מההפקדות החודשיות שבוצעו בחשבון לאורך שנת הדו"ח;
דמי ניהול מחיסכון – דמי הניהול שנגבו מסך הכספים שנצברו בחשבון לאורך שנת הדו"ח;
הוצאות ניהול השקעות –
הוצאות בגין ביצוע פעולות הכרוכות בתשלום לצד שלישי, כחלק מניהול קופת גמל: קנייה ומכירה של נייר ערך, דמי משמורת, ביטוח וכדומה. הוצאות אלה מחושבות באופן רוחבי מתוך כלל הנכסים המנוהלים בקופה, כשכל עמית נושא בחלקו היחסי.
ציון הוצאות אלה בדו"ח השנתי במסגרת סעיף נפרד וייעודי, נובע משינויים שנערכו בתקנות משרד האוצר משנת 2014, ואשר מחייבות את קופות הגמל לפרט את הוצאות ניהול ההשקעות בקופה, בנפרד מסעיף דמי הניהול. יחד עם זאת, חשוב להבין כי אלו הן הוצאות שנגבו מעמיתי קופות הגמל מאז ומעולם, ולא מדובר בעמלה או תוספת חדשה כלשהי.
תשואות המסלולים – התשואות שהשיגה הקרן במסלול בו מתנהלים כספי החיסכון בחשבון. התשואה המצוינת היא לאחר ניכוי כלל הוצאות ניהול ההשקעות ודמי הניהול שנגבו, קרי תשואה נטו.
אישורי מס
דו"ח הפנסיה השנתי כולל שני סוגים של אישורי מס: אישור הפקדות לצרכי מס המרכז את סך ההפקדות שבוצעו בשנת הדו"ח ואשר מוכרות לצרכי מס על פי החוק; ואישור הצהרת הון בקופת גמל המרכז את סך הנתונים בקופה לרבות קצבה מזכה וקצבה מוכרת לצרכי מס.
דו"ח הפנסיה הוא דו"ח מפורט שלא קשה לקרוא ולהבין אותו, במיוחד לאור העובדה כי הוא מגיע אלינו מדי רבעון ובאופן מפורט יותר פעם בשנה, כשרק המספרים משתנים בו. קריאת הדו"ח, הבנתו – ויותר מזה, וידוא כי הוא משקף תנאים טובים ביחס לאפשרויות בשוק וביצוע פעולות נדרשות אם לאו, יכולים להכריע את מצבכם הכלכלי לאחר גיל הפרישה. זו סיבה מצוינת לוותר על כל התירוצים, להשתחרר מהאדישות ולקרוא אותו בעיון.