ביום הבחירות יחול במשק יום שבתון . עו"ד שלמה בכור, בעל משרד עו"ד ומומחה לדיני עבודה מסביר את המשמעות של יום חופש ביום הבחירות, מי חייב לעבוד ומי יכול לבחור? מה השכר המשולם למי שיעבוד ביום הבחירות? כל התשובות במאמר שלפניכם.
ס' 10 לחוק יסוד הכנסת קובע כי יום בחירות יהיה יום שבתון, זאת למעט סוגי שירותים אשר בהתאם להודעת ועדת הבחירות המרכזית יש להפעיל כסדרם.(שירותי תחבורה, חניונים ותחנות דלק; כוחות הביטחון ושירותי הצלה; אפיית לחם והובלתו ויצור מוצרי חלב; שירותי תקשורת; מפעלי מים וחשמל; אספקת דלק והעברתו; עיתונות, רדיו וטלוויזיה; בתי אוכל ומסעדות, בתי קפה וקיוסקים, בתי מלון ופנסיונים; תיאטראות, בתי קולנוע ובתי שעשועים אחרים; מפעלי חרושת וחקלאות שתהליכי היצור בהם מתנהלים ברציפות; הובלת פירות, ירקות ותוצרת חלב (עד שעות הצהריים וכיו"ב).
לפיכך, עובדים השייכים לענפי השירות המפורטים לעיל, מחויבים לעבוד. כל השאר יהיו ביום שבתון. חשוב להדגיש, כי החוק אינו מחייב עובד לא לעבוד ביום הבחירות והדבר נתון לבחירתו של העובד. במקום שהדבר מתאפשר, יוכל עובד לבחור לעבוד ביום הבחירות גם אינו נמנה על ענפי השירות החיוניים (כמובן שאם המעסיק החליט לסגור את המפעל לא יוכל עובד לבוא לעבודה).
החוק קובע כי עובד זכאי לקבל ממעבידו "את השכר שהעובד היה משתכר אצלו ביום הבחירות אילולא שבת" ובהתאם לכך, עובדים אשר אינם עובדים ביום הבחירות זכאים לתשלום שכר בגין יום עבודה (בתנאי שעבדו אצל מעבידם 14 יום רצופים לפחות סמוך ליום הבחירות).
גובה התשלום לעובדים העובדים ביום הבחירות אינו מוסדר בחוק. בהתאם לפסיקת בתי הדין לעבודה ולפי הנוהג אשר השתרש במקומות רבים ניתן לטעון כי עובד המועסק ביום הבחירות זכאי לקבל בגין עבודתו ביום זה 200% מהשכר הרגיל או לחילופין שכר רגיל ומעבר לכך יום חופש נוסף (זאת גם אם עבד מיוזמתו באותו היום).
כמובן שעובדים אשר מקום עבודתם מספק שירותים אותם יש להפעיל כסדרם, ואשר נדרשו לעבוד ביום הבחירות יהיו זכאים לשכר עבודה ובנוסף שכר עבור יום עבודה נוסף או לחילופין יום חופש נוסף.