רשת האינטרנט שינתה את העולם, את אורח חיינו וכך גם את כמות והרגלי צריכת המידע שלנו. בנוסף, שינתה רשת האינטרנט גם את אופי הפשיעה שבתורה הפכה למתוחכמת יותר וקשה לגילוי ולאכיפה. בתוך כל זה, כיצד תוכלו לשמור על המידע שלכם?
רשת האינטרנט שינתה את העולם, את אורח חיינו וכך גם את כמות והרגלי צריכת המידע שלנו. בנוסף, שינתה רשת האינטרנט גם את אופי הפשיעה שבתורה הפכה למתוחכמת יותר וקשה לגילוי ולאכיפה. בתוך כל זה, כיצד תוכלו לשמור על המידע שלכם?
האינטרנט הינו ערוץ התקשורת המרכזי ביותר כיום. עקב היותו ערוץ פתוח בו משתתפים רבים, הוא מוצף במידע ותוכן שחלקם תורמים רבות לחברה ולסביבה. עם זאת, קיימים לא מעט גורמים מפוקפקים ברשת, ביניהם אתרי הונאה ומירמה ווירוסים, שכאשר הבעיה העיקרית היא דווקא קיומם של פצחנים (האקרים). ההאקרים מבצעים פריצות לאתרים עסקיים, גונבים מהם מידע, משביתים אותם ולעתים הורסים אותם כליל.
לרוב פושעי הסייבר מכוונים את פגיעתם לתאגידים ולחברות בעלות משאבים, אך באוטוסטרדת המידע הנוכחית – גם חברות קטנות ועסקים פרטיים חשופים לפגיעה. בניגוד לתאגידים – שלהן מערך טכנולוגי המונע חדירה למערכות המידע, עסקים קטנים עשויים להיפגע בצורה בלתי הפיכה בטווח הרחוק יותר כאשר המתקפה ממושכת, ולקרוס כלכלית ללא כל אפשרות להתאושש. לכן, גם עבורם קיים מענה הגנתי שחשוב להכירו.
סיפור על אור חושך
רשת האינטרנט היא חלק בלתי נפרד מהעולם, וכנראה גם הבית, בו אנו חיים. ככזה, הוא מהווה קרקע פוריה להזדמנויות אך גם לסיכונים. כדי לתת מענה לסיכונים אלו, פועלות חברות אבטחה שונות לסייע לנו בהגנה מקוונת כדי שנוכל להמשיך ולהשתמש ברשת בבטחה. האקרים ועברייני סייבר מקצועיים, שמעודכנים בטכנולוגיה ובאמצעי האבטחה הניצבים מולם, פועלים רבות כדי לעקוף חומות הגנה אלו. לרוב, פגיעה בתאגידים גדולים מאתגרת ומורכבת יותר עבורם, ולכן רובם יעדיפו לפגוע דווקא בעסקים הקטנים כדי לקבל "כסף מהיר" יותר.
עיקרי התכנית
פשעי אינטרנט מתבצעים לרוב דרך אימיילים שמקורם אינו מוכר או מזוייף. רוב העסקים הקטנים מחוברים לרשת כללית הניתנת לגילוי בקלות רבה, ופתיחה של אימייל או התקנה של תוכנה לא מוכרת במצב זה מהווה עבור האקרים פירצה לארגון שלכם. במצב זה עשויים ההאקרים לבצע שימוש במידע רגיש ממאגר הנתונים של הארגון הכולל פרטי אשראי, מידע טכנולוגי מסווג, דוחות של העסק ועוד.יתכן שמידע יקר זה, יעלה לרשת או ימכר לגורמים מתחרים.
בנוסף, יש לא מעט תוכנות ווירוסים שעם כניסתם למערכת הארגונית שלכם – המידע שלכם לא יגנב אלא דווקא יושחת, לעתים עד למצב שבו לא יהיה ניתן לשקם אותו כלל. נוסף על אלו, קיימות תוכנות "כופר" המשתלטות על מערכות המחשוב ומשביתות אותן עד שישולם עבורן סכום לא מבוטל לחוטפי המידע.
בכלל המקרים הללו, תוכלו לפנות לגורמי אכיפת החוק, אולם גם במדינות בהן מערכות ההגנה מול פשעי סייבר מתקדמות ומתוחכמות – קיים קושי רב לבצע אכיפה, בפרט כשלא ניתן לדעת את מיקום פעילותם. הפתרון האמיתי לפשעי סייבר הוא מניעה מלכתחילה.
אבל איך מונעים
למרות שהשימוש באינטרנט הופך אותנו לחשופים מטבעו, עדיין ניתן להימנע מהשתתפות במלחמה נצחית זו. ראשית, רענון נהלים לאבטחת מידע – הדריכו את העובדים שלכם לא לפתוח הודעות ממקורות שאינם מכירים, ואם מצאו כזה שחשוד בעיניהם – הבהירו להם כי עליהם לעדכן את הגורמים הרלוונטיים – בין אם מדובר בעובדי החברה ובין אם בנותני שירות חיצוני. באותו האופן, הנחו אותם כי בעת התקנת תוכנות למערכות המחשוב של החברה יש להשתמש רק בתוכנות נחוצות ומוכרות להם.
תוכנות אנטי-וירוס שאינן מפסיקות להתעדכן והתקנה של חומת אש (Fire-wall) הן חיוניות לשמירה על הרשת שלכם מפני גורמים זדוניים. תוכנות הגנה אלו מונעת חדירה של האקרים למערכת שלכם ומגבילה את החשיפה של האתרים ומאגר הנתונים שלכם. פתרון חשוב נוסף הוא שימוש ב-VPN – מעין רשת מקומית משלכם שקלה יותר לניהול וניטור, אשר מקנה לכם יכולת שליטה ואבטחה עליה.
לסיכום, אל תהססו להיעזר בשירותי האבטחה שמספקות חברות האינטרנט שלכם. להן יש אינטרס ברור להגן לא רק עליכם, אלא גם על התשתיות שלהן. גם אם זה כרוך בתשלום מצדכם – זה בהחלט שווה כדי למנוע את הסיכון