עד שנת 2020 צפוי מספרם של משתמשי האינטרנט להגיע ל-8 מיליארד ומספר המכשירים המחוברים לרשת האלחוטית יעמוד על כ-30 מיליארד. אבל כמה באמת אנחנו יודעים על אותה רשת בלתי נראית ועל העתיד שצופים לה המומחים?
שולי מילשטיין
אינטרנט אלחוטי הוא חלק בלתי נפרד מחיינו, אבל כמה אנחנו באמת יודעים עליו? רובנו מתייחסים לקיומו כמובן מאליו ומצפים להשתמש בו אם אפשר בחינם. אפילו העצרת הכללית של האו״ם אישרה ביוני שעבר החלטה רשמית של מועצת זכויות האדם, לפיה הגבלת גישה לאינטרנט מהווה פגיעה בזכויות אדם. לכולנו יש ספק אינטרנט בבית כבר כמה שנים טובות, אבל מה אנחנו יודעים על ההיסטוריה שלו ומה צופן לו העתיד?
קווים לדמותה
בעברית ה-WIFI מתורגם כאינטרנט אלחוטי, אבל הכוונה היא לטכנולוגיה המאפשרת העברת נתונים בין מכשירים אלקטרונים באופן אלחוטי, באמצעות שימוש בגלי רדיו. הטכנולוגיה פועלת על רשתות אלחוטיות המבוססות על תקנים לתקשורת אלחוטית ברשתות מקומיות (Wireless LAN). רשת אלחוטית פועלת באחד משני מצבים: כרשת תשתית או רשת אד-הוק. רשת התשתית מנוהלת מנקודה אחת או ממספר נקודות גישה, ורשת אד הוק היא רשת בלתי מנוהלת שבה כל המכשירים מתקשרים בינם לבין עצמם ללא תשתית מאורגנת, כלומר חיבור אינטרנט אלחוטי בין שני מכשירים.
הכל התחיל בקבוצת מהנדסים ומדענים באוניברסיטת הוואי. הניסוי המוצלח הראשון התרחש בשנת 1971, הוא כלל חיבור מוצלח בין שבעה מחשבים שונים, כל אחד מהם באי אחר בתחומי המדינה. תחילתה של התעשייה המסחרית ב-1985, לאחר שוועדת התקשורת הפדרלית בארה״ב אפשרה לארגונים ויזמים להיכנס לשוק וחברות התקשורת הגדולות החלו לפתח רשתות תקשורת מקומיות אלחוטיות משלהן, שהפכו ברבות הימים לאינטרנט האלחוטי שאנחנו מכירים כיום.
מהפכת התקנים
אך השינוי האמיתי התרחש ב-1999, שנתיים לאחר הצגת התקנים שהזכרנו לעיל, המכונים באופן רשמי תקני IEEE 802.11. המהפכה התאפשרה בזכות הצגת שינוי לתקן המקורי שיעניק קצב העברת מידע מקסימלי של 11 מגהבייט לשניה. בשנים הבאות נמכרו למעלה מ-100 מיליון מכשירים עם אפשרות חיבור לאינטרנט בארה״ב בלבד, וב-2014 עודכן שוב התקן, שזכה הפעם לשם הקליט 802.11ac עם קצב שידור של עד 1.3 ג'יגבייט בשנייה ויתרונות נוספים.
אם עתידם של התקנים מעניין אתכם אז הכירו את תקן IEEE 802.11ad, המוכר גם בשם WiGig (קיצור של Wireless Gigabit). אגודת WiGig כוללת חברות טכנולוגיה מובילות, בניהן נוקיה, סוני, דל ואחרות, ומטרתה לקדם עולם בו כל המכשירים השונים בבית מתקשרים ביניהם במהירות גבוהה ובצורה אלחוטית. הגרסה ששוחררה בינתיים תומכת בהעברת מידע במהירות של 7 ג'יגה לשניה.
(כמעט) בכל מקום, בכל שעה
כיום יש בעולם למעלה מ-10 מיליארד מכשירים אלחוטיים, ולבד מהסמארטפונים והמחשבים, אתם יכולים להתחבר ולשדר נתונים וקבצים גם מהמצלמה, מכונת הקפה, קונסולות משחקים שונות ואפילו מערכות השקיה. אפשרות חיבור לרשת אלחוטית ללא עלות, או בתשלום סמלי זמינה בבתי קפה ועסקים קטנים, במטוסים של חלק מחברות התעופה, פארקים ציבוריים ואפילו בתחנות ובתחבורה הציבורית עצמה. בשלוש השנים הבאות צפוי מספר המכשירים המחוברים לרשת לעלות ל-26-30 מיליארד ומספר המשתמשים משבעה לשמונה מיליארד בני אדם.
כדי לאפשר לנו את כל האושר הזה, עוסקות חברות ברחבי העולם בפיתוח תשתיות אינטרנט מהירות, כולל כאלו שיאפשרו הורדת סרט בן 90 דקות בפחות מ-34 שניות. האינטרנט המהיר מאפשר גם חיבור תשתיות עירוניות למוקדי שליטה ובקרה, וכך פחי הזבל, תאורה עירונית והתחבורה הציבורית מתחברים לרשת העירונית ומדווחים מתי הגיעה העת לאסוף את הפסולת או להחליף פנס רחוב.
התשתית החדשה מבוססת על סיבים אופטיים (Fiber-Optic), כבלים עשויים זכוכית, גידי נחושת ותקשורת אלחוטית. עד לפני כמה שנים היו סיבים אלו נפוצים רק בקרב תאגידים פיננסים וגופי תקשורת גדולים, אך כיום כבר ניתן למצוא אותם מחוברים לבתי הצרכנים בספרד, אוסטרליה, ארה״ב, יפן וישנם אפילו ניסיונות בישראל. על פי הוועדה קידום הפס הרחב בעולם מטעם האו״ם, נמצאת ישראל רק במקום ה-37 באימוץ הפס הרחב הגלובלי (קווי) ובמקום ה-68 באימוץ הפס הנייד.
העתיד הוא באינטרנט של הדברים
האינטרנט של הדברים (Internet of Things, או IoT) הוא הדבר הבא, והוא קורם עור וגידים כבר עכשיו. עד שנת 2020 יעמוד מספר ההתקנים – כל אותם מכשירים שיכולים לתקשר ביניהם מבלי שניגע בהם פיזית – על טווח של 26-30 מיליארד מכשירים. זה אומר שהבתים שייבנו בשנים הקרובות ובעתיד יהיו חכמים יותר, וגם הערים בהן אנחנו מתגוררים, או נבחר לגור בעתיד, יהיו חכמות בעצמן.
מה שבעבר היה שמור לספרי מדע בדיוני הפך לנחלת הכלל עם בנייתה של העיר מסדאר באיחוד האמירויות הערביות, עיר שנבנתה מהיסוד כעיר חכמה וברת קיימא, אך גם בסינגפור, ברצלונה, דטרויט וערים אחרות צועדות הרשויות לכיוון הערים החכמות באמצעות חיבור השירותים העירוניים לרשת האלחוטית, כפועל יוצא מזה מוצעת במרבית המקרים לתושבים ולמבקרים גם רשת WIFI עירונית חינמית.
שינויים נרחבים צפויים גם ברמה הצרכנית. התחזית החביבה עלינו אולי נשמעת מעט מצחיקה, אבל ההערכה היא בעוד כשני עשורים סמארטפונים יהיו מוצר ארכיוני. במקום לשאת עמנו כל הזמן את מכשיר הטלפון, נוכל לבצע את כל אותן הפעולות דרך לבוש חכם, מה שיהפוך את אפשרות הגניבה של המכשיר שהפך כה יקר לליבנו למעט יותר מורכבת.
מה שהתחיל בחיבור בין 7 מחשבים בשנות ה-70 שינה את חיינו בהווה ועתיד לצמוח לשינוי נרחב אף יותר בעתיד. הגישה למידע והיכולת לתקשר ולהיות זמינים מכל מקום ובכל זמן הפכו את העולם שלו למהיר ועשיר יותר. בעשורים הקרובים נזכה לצפות בשלב הבא באבולוציית הרשת, במסגרתה לא רק אנחנו נהיה מחוברים אליה אלא גם כל המכשירים הפרטיים והעירוניים סביבנו. אז לאחר שסייעה לנו להפוך מחוברים ויעילים יותר, הגיעה העת שהרשת האלחוטית תהפוך גם את העולם שלנו לחכם ומחובר.