בעיות בטן ומעיים הן דבר נפוץ יותר ממה שאנחנו מדמיינים לעצמנו. את חלקן אפשר למנוע באמצעות הרגלים נכונים בחדר השירותים – אז אולי כדאי שנתחיל לדבר על זה
זאב נחמנזון
כולם הולכים לשירותים, גם אם ננסה לנסח את זה בצורה עדינה (נקרא לזה "מספר 2", למשל) – כולם הולכים לשירותים. אל העובדה הזו מצטרפת גם העובדה הפחות נעימה ששירותים הם מקום עתיר חיידקים, וכנראה המקום הכי פחות הגייני בבית. עם זאת, אנחנו מבקרים בו מספר פעמים ביום, ולא רק אנחנו. עצירות, טחורים, שלשולים ושאר תחלואי בטן נפוצים הרבה יותר ממה שאתם מדמיינים לעצמכם. בכולם אפשר לטפל, אך כדי לחסוך כאבים, סבל ואי נעימות – אולי עדיף שננסה למנוע את המחלות לפני שהן בכלל מגיעות?
אז הנה, כמה כללי אצבע וטיפים להתנהגות נכונה בשירותים, אל תגידו שלא ידעתם:
שבו בנוח, אבל עד גבול מסויים
לא לחינם חדר השירותים נקרא נוחיות. אתם צריכים לשבת בנוח אבל לא יותר מדי בנוח, השתרעות או ישיבה מרווחת מדי עלולה לגרום להיצרות מעיים, שמובילה לעצירות. גם ישיבה זקופה מדי – בתשעים מעלות מייצרת מנח לא נכון של המעיים ולמעשה פוגעת בתהליך הטבעי של תנועתם. התנוחה האופטימלית היא כריעה ומתן כיפוף קל של הרגליים כלפי מעלה, כך שייוצר לחץ מתון על המעיים שיעזור לצואה לצאת. ניתן להניח שרפרף קטן תחת כפות הרגליים, שייתן לנו להכנס לתנוחה הנכונה בקלות.
אל תקחו את הזמן
ישיבה ממושכת בשירותים היא אחד הגורמים המרכזיים לתופעת הטחורים. אם פעם היינו צוחקים על אבא שלנו שהיה נכנס לשירותים עם עיתון – חלק לא מבוטל מהדורות הנוכחיים מתיישב על האסלה עם הסמארטפון ביד. לפני שאנחנו מתייחסים בכלל לעניין ההגיינה חשוב שנבין שמול המסך אנחנו נוטים לאבד את הזמן, ויש לכך השפעה ישירה על מצב האחוריים שלנו. אם הגעתם למצב שאתם חשים התכווצות בשרירי הרגליים – זו אינדיקציה מצויינת לכך שישבתם יותר מדי ושלהבא כדאי שלא תגיעו למצב הזה. לאנשים הסובלים מעצירות חמורה יש נטייה לשבת זמן רב מדי על האסלה על מנת "לסיים עם זה", אך גם במקרה זה הדבר עלול להוביל לטחורים. כדי לטפל ולשחרר את העצירות – מומלץ מאד לקום ולהתהלך עד שהרגליים והמעיים ישתחררו מעט, ואז לחזור ולשבת.
צאו מהלחץ
לרובנו יש תפיסה מוטעית שאם נלחץ חזק זה יקל על פעולה המעיים והתהליך יסתיים מהר יותר. לחיצה מוגזמת על פי הטבעת פוגעת בהעברת הצואה במעיים ויכולה להוביל לסתימתם. במקרה הזה, הטיפול בעצירות הוא תזונתי, ומתבסס על שתיית נוזלים, אכילת סיבים תזונתיים המקלים על פעולת העיכול, וכדאי גם לשקול תוספי תזונה היכולים לעצור את העצירות, ואפילו למנוע אותה.
לפני שאתם מורידים מים – תורידו קרש
תודו שאת העובדה הזו לא ידעתם – קרש האסלה משמש בראש ובראשונה לשמירה על הגיינה ולא על נוחות המשתמש. אמנם על הקרש הזה יושבים כמה וכמה אנשים, ואם לא מנקים אותו באופן תכוף ולא עושים זאת טוב מצטברים עליו המון חיידקים. אבל המטרה העיקרית של קרש האסלה היא למנוע פיזור של מי ההדחה המזוהמים בסביבת חדר השירותים. זו גם הסיבה שהקרש רחב יותר משפתי האסלה עצמה. כאשר אתם מורידים מים וקרש האסלה מורם – המים בתוכה יכולים להתיז החוצה ולקחת עמם המון חיידקים צואתיים מזיקים, ובלי שנשים לב אנו יכולים למצוא את עצמנו בלב כר פורה למחלות. ההמלצה הזו מתייחסת בעיקר לגברים שבינינו, אך חשוב להעלות את המודעות גם בקרב הקהל הנשי. דלקות מעיים לא עושות אפליה.
נקו נכון
למרות שאנחנו מקפידים לנקות את חדר השירותים, ובד"כ יותר מאשר חדרים האחרים – סביר להניח שרובנו עדיין לא שמים לב לדברים חשובים במיוחד. ישנן מגוון של שיטות לניקוי האסלה, מעבר לחומרי חיטוי ואקונומיקה על האסלה עצמה– כדאי מאד לנקות גם את מברשת האסלה עצמה ולהקפיד על שימוש נכון בה. ניקוי האסלה באמצעות המברשת והחזרתה רטובה למתקן שלה מבטיח הצטברות חיידקים צואתיים. כדאי לנער את המברשת בתום כל שימוש לפני שמחזירים אותה, ואחת לתקופה לשטוף אותה באקונומיקה. מברשת נוספת שאוגרת חיידקים היא מברשת השיניים, ואותה יש להרחיק ככל הניתן משטח השירותים, ולא רק בזמן הצחצוח. את המגבת בחדר השירותים חשוב להחליף כל שלושה ימים ואפילו פחות מכך במידה והיא רטובה. לא פחות חשוב – את כל חומרי הניקוי שאנו משתמשים בהם יש לשטוף בהרבה מים זורמים, כדי שלא נחשף אליהם יותר מדי, גם הם עלולים להזיק בדרכם.