לגילוייה של החיטה נודעת השפעה גדולה ומשמעותית מאוד על האנושות. היא חוללה שינוי שעד היום אנחנו חווים, ומבחינה היסטורית אפשר להשוות את המהפכה שהיא חוללה להמצאת הגלגל.
גילוי החיטה למעשה שם סוף לעידן הציידים-לקטים שנדדו ממקום למקום על מנת לצוד את האוכל שלהם. מרגע שהתגלתה החיטה, האנושות הפסיקה לנדוד והחלה להשתקע באזורי קבע. חיטה היא, אפוא, יריית הפתיחה לעידן החקלאי וליישובי הקבע בכדור הארץ.
קשה לדמיין את החיים שלנו ללא חיטה. היינו נאלצים להסתובב בעולם על מנת לצוד את מזוננו כדי להתקיים וספק אם היינו מגיעים להישגיים האנושיים שהגענו אליהם בגלל התיישבות הקבע.
הגרגר הקטן הזה הפך למקור דומיננטי למזון ולא בכדי, כל גרג חיטה תמים כולל למעשה שלושה מרכיבים עיקריים ולכל אחד מהם יתרונות משלו. הנבט הוא החלק שעשיר בשומן ובחלבון, מחסן התשמורת מלא בעמילן והקליפה עמוסה בסיבים תזונתיים.
ואם עד לא מכבר מכרו לנו חיטה כקמח שאינו מכיל את כל רכיבי הגרגר, הרי שהיום אנחנו יכולים לרכוש גרגרי חיטה מלאים (למשל של המותג סוגת) או נבט חיטה בלבד. בצורה כזו יש לנו שליטה טובה יותר על איזה חלק מהחיטה נאכל ועל איזה נוותר.
החיטה היא מקור נהדר לפחמימות, וגם אם למדנו שכדאי לצרוך כמות קטנה של פחמימות, חשוב לזכור שהגוף שלנו זקוק לכל אבות המזון. כן, הגוף שלנו זקוק גם לפחמימות מאחר והן מקור חיוני לאנרגיה. ללא פחמימות בתפריט שלנו נחוש בתופעות כמו עייפות וחוסר יכולת להתרכז.
על ההבדל בין חיטה 'רגילה' לבין חיטה מלאה
ההבדל בין החיטה הרגילה לבין חיטה מלאה נעוץ במרכיבי הגרגר. חיטה רגילה כוללת גרגרי חיטה ללא הקליפה ולכן יש בה בעיקר עמילן וחלבון. מנגד, החיטה המלאה כוללת גם את הקליפה (סובין) ובנוסף לעמילן וחלבון יש בה גם סיבים תזונתיים, ויטמינים (מקבוצות E ו – B) וכן מינראליים.
חיטה בשומשום וירקות / מתכון מהשף של סוגת
הרכיבים הדרושים:
2 גזרים בגודל בינוני.
1כוס חיטה של חברת סוגת.
1בצל גדול או 2 בצלים קטנים.
שומשום.
2 קישואים בגודל קטן.
150 גרם פטריות.
חצי כוס טחינה גולמית.
3/4 כוס מים רותחים.
קורט רוטב סויה.
כף שמן.
כף חמאה.
קורט מלח.
קורט זנגוויל.
הכנה:
החיטה: השרו את החיטה ללילה. בשלו אותה במים חמים כך שהמים יכסו היטב את החיטה עד לריכוך. במידה והמים מתאדים הוסיפו עוד. סננו ותבלו במלח.
הירקות: בשלב הבא יש לחתוך את הירקות, רצוי לפרוסות עבות. במחבת המיסו את החמאה והוסיפו שמן. כשהוא חם דיו טגנו את הבצל והגזר עד שהם הופכים לפריכים והקפידו לערבב מדי פעם. לאחר מכן, יש להוסיף פטריות וקישואים ולטגן לעוד 4 דקות לערך.
רוטב: בקערה נפרדת מכינים את הטחינה: מערבבים טחינה גולמית עם מים עד שמקבלים טחינה חלקה ואחידה. יש לתבל ברוטב סויה ובזנגוויל.
הגשה: מניחים את החיטה על צלחת הגשה. על גביה יוצקים את הירקות, ומעליהם את רוטב הטחינה. מגישים את המנה חמה ומומלץ לזרות עליה שומשום לעיטור וטעם.
בתאבון, ההנאה מובטחת.
אתם כבר אכלתם חיטה היום?