התשובה היא חד משמעית – כן. ברגע שבני הזוג, שהחליטו לפתוח בתהליך גירושין, פועלים מתוך מחשבה שקולה ולא מתוך אימפולסיביות וסערת רגשות – אפשר לשמור על ניהול נכון של הבית ולתחזק את כל מה שכרוך בכך בצורה נכונה וטובה.
התשובה היא חד משמעית – כן. ברגע שבני הזוג, שהחליטו לפתוח בתהליך גירושין, פועלים מתוך מחשבה שקולה ולא מתוך אימפולסיביות וסערת רגשות – אפשר לשמור על ניהול נכון של הבית ולתחזק את כל מה שכרוך בכך בצורה נכונה וטובה.
טיפים כיצד להתנהג בחכמה בזמן תהליך גירושין:
- נכון שתהליך גירושין כרוך בהמון בירוקרטיה וחישובים קרים בנוגע לכל הסוגיות אותן צריך להוציא מהמסגרת המשותפת, אבל הוא גם תהליך טעון רגשית וסערת הרגשות עלולה ליצור בלבול רב בקרב בני הזוג המתגרשים, וכתוצאה מזה למשוך את התהליך לאורך פרק זמן ארוך ומייגע.
הטיפ הראשון – תנשמו עמוק ולעולם אל תגיבו מתוך כעס או רגש טעון אחר.
- תבינו שמדובר בהליך של פירוק השותפות וכמו כל פרידה, בזמן תהליך גירושין הצדדים נוטים לשכוח את הסיבות שבגללן הם החליטו להתחבר באותה שותפות מלכתחילה. הדברים לא הולכים להסתדר ברגע אחד, על אף שמבחינתכם זה נגמר וכל רגע שחולף הוא זמן שאתם מבזבזים על חשבון הזמן שאתם רוצים להשקיע בהתחלה החדשה.
הטיפ השני – תהליך גירושין חייב לקבל את הזמן הדרוש לו, אין קיצורי דרכים, וכדי להתחיל את הפרק החדש בחייכם עליכם להשקיע את הזמן הנדרש בסגירת הפרק הקודם.
- הרגשות שמציפים אתכם נובעים מתהליך שדומה מאוד לאבל על אדם יקר שנפטר, וכמו בכל תהליך אבלות – הצער והכאב שאתם חשים הם אלו שבזכותם תנקו את נפשכם ומחשבתכם, דבר שיוביל אתכם לשלב הבא – קבלה והסכמה של המציאות החדשה. תהליך גירושין לא מסתיים ברגע שחותמים על "הסכם גירושין", למעשה זהו השלב בו תהליך גירושין רק מתחיל. תבינו שהתכנית שעמלתם בה, וחשבתם שהיא תחזיק מעמד לכל החיים, הוכיחה את עצמה כ"לא טובה" ע"פ מבחן המציאות. אבל זו לא התמונה כולה! יש המון גוונים שמרכיבים את תמונת חייכם כרגע. בדיוק כמו שהעובדה שאדם נפטר, לא שוללת את הטעם במה שהספיק לעשות במהלך חייו, כך גם במקרה שלכם – אתם אמנם כרגע בעיצומו של תהליך גירושין, אך זה לא אומר שלא היה טעם בכל מה שעשיתם יחד עד כה.
הטיפ השלישי – נסו לדלג במהירות מעל שלב הצער, האכזבה והכעס, והגיעו אל שלב ההסכמה והקבלה, מתוך מציאת טעם ויתרון בכל מה שקרה עד שלב זה בחייכם.
- שימרו על סבלנות ואיפוק. התמונה שמשתקפת בעינכם כרגע היא תמונה סובייקטיבית שמביאה אך ורק את הצד שלכם במהלך תהליך הגירושין, אבל למעשה התהליך הוא לא שלכם לבד, יש לכם בן או בת זוג שמהם אתם מתגרשים ובעיניהם משתקפת תמונה שלעיתים יכולה להיות שונה לגמרי מזו שאתם רואים. לכל אדם יש קצב הפנמה והכלה שונה. כאשר תשתדלו לשמור על סבלנות ואיפוק, תוכלו לראות בצורה ברורה יותר את תמונת המצב שמשתקפת אצל בן או בת הזוג מהם החלטתם להתגרש, דבר שעוזר מאוד במהלך כל תהליך גירושין, ומביא את שני הצדדים להתמודדות קלה יותר ונטולת תחושות של נקם וכעס.
הטיפ הרביעי – נסו להבין את הצד השני ולהכיל את האופן בו הוא רואה את הדברים, גם אם הוא או היא רואים תמונה שונה לחלוטין מזו שאתם רואים.
- הרגישות וההכלה שאתם משתדלים למצוא כלפי בן או בת הזוג שמהם אתם מתגרשים, היא לא רק טובתם – היא בעיקר טובתכם! זכרו שאתם באמצע הליך של פירוק השותפות וכרגע טובתכם תלויה בטובתו של הצד השני, לכן הטוב שתשתדלו למצוא כלפיו הוא בומרנג שחוזר ומשפיע עליכם באופן ישיר וברור. אם הצד השני כועס ולכן מחליט לנקום ולהקשות, אתם תאלצו להתמודד עם הקושי הזה. אם הצד השני רגוע ומשתדל, אתם תיהנו מאותן מחוות שהוא יתאמץ לעשות בשבילכם.
הטיפ החמישי – אתם כרגע תלויים באותו אדם בו בחרתם כשותף לחיים, הטובה האישית שלכם לעת עתה תלויה בטובה האישית שלו, דבר שיבוא לסיום בסופו של תהליך הגירושין. ואולי לא יבוא לסיום לעולם, במקרה שהספקתם להביא לעולם ילדים משותפים.
- בתחילתו של תהליך גירושין אתם צריכים לתת את הדעת על שני נושאים עיקריים שדורשים תשומת לב מהירה.
הראשון – נושא המגורים שלכם ושל הילדים. אתם נשארים לגור יחד לתקופה הקרובה? איזה פעולות נדרשות כדי לעבור לשלב הבא, בו אתם מפצלים את המגורים תחת אותה קורת גג? איך מתחלקים בתשלומי הבית? מי קונה ומי מכין את האוכל לכם ולילדים? זכרו – יש המון דברים שעד לשלב זה היו מובנים מאליהם ונעשו מתוך תחושת מחויבות משותפת, וכרגע כשדבר זה עומד בפני פירוק, כל הפרטים הקטנים שנראים לכם כמובנים מאליהם עלולים להפוך כמקור וסיבה לחילוקי דעות והתגברות הסכסוך בניכם. עדיף לסכם הכל כבר בהתחלה וכך להימנע מסיבות ומתן לגיטימציה להפרת הסדר הטוב.
השני – הביטחון הכלכלי שלכם ושל הילדים גם הוא עומד בפני שינוי מהותי, נסו לסכם בניכם מי אחראי על מה, בזמן בו אתם נמצאים במהלך תהליך גירושין. ילדים, וגם אתם כהורים, חייבים לשמר את תחושת הביטחון הפנימית, דבר שישמור על הכוחות הנפשיים שלכם ויוביל אתכם אל תחילתו של הפרק החדש בחיים בקלות ובמינימום נזקים.
הטיפ השישי – נסו לסכם את עיקרי הדברים שחשוב לשניכם לשמר כדי להגן את כל בני המשפחה שעומדים בפני שינוי מהותי ופתיחת פרק חדש בחיים.
- יש באפשרותכם להיעזר בכלים רבים, שמטרתם להביא לתהליך של גירושין בהסכמה. תהליך גירושין לא חייב להיות כואב ומלא בצער, אפשר להתגרש נכון ואתם רק צריכים להחליט לפעול בדרך שתוביל לשם.
פניה לעורכי דין, שמייצגים כל אחד מהצדדים בנפרד, לרוב תוביל אתכם למלחמה ארוכה ומתישה, בה שני הצדדים יוצאים נפסדים. מנגד, פניה לאיש מקצוע אחר, כמו – מגשר גירושין, שתפקידו לייצג את שני הצדדים יחד, במטרה להגיע להסכמות ולהביא אותן על הכתב במסמך (הסכם גישור) שיבוא לאישור בפני בית המשפט לענייני משפחה שם הוא יקבל תוקף של פסק דין מחייב לשניכם, לרוב תוביל אתכם בדרך הנכונה להליך גירושין קל ומהיר, במהלכו תוכלו גם לשמור על ניהול תקין של הבית בתקופה שלפני הפרידה, תוך כדי תהליך הגירושין, ולאחר הפרידה.
הטיפ השביעי – פנו לקבלת עזרה מקצועית מגורם שיהווה צד שלישי ניטראלי, כזה שיש לו גם את הידע המשפטי בנוגע לעמדת החוק בישראל, וגם את הניסיון בניהול תהליך גירושין בו בני הזוג החליטו לפעול בחכמה לטובת עצמם ולטובת הילדים.
מאמר נפלא, תודה!