במדינה שטופת שמש כשלנו – המודעות לסכנה לחלות בסרטן העור היא מהגבוהות בעולם. ואולם, על אף המודעות הגבוה לא מעט אנשים מקבלים מדי שנה את הבשורה הרעה לפיה הכתם המתפשט בזרועם, או הגבשושית שהופיעה בצווארם היא ממאירה ויש למהר ולהסירה.
במדינה שטופת שמש כשלנו – המודעות לסכנה לחלות בסרטן העור היא מהגבוהות בעולם. ואולם, על אף המודעות הגבוה לא מעט אנשים מקבלים מדי שנה את הבשורה הרעה לפיה הכתם המתפשט בזרועם, או הגבשושית שהופיעה בצווארם היא ממאירה ויש למהר ולהסירה.
סרטן העור נמצא בשנים האחרונות בעליה מתמדת בין היתר בגלל החשיפה הגבוה לשמש ובגלל התדלדלות שכבת האוזון המגינה עלינו מפני קרינת השמש. בין הגורמים המשניים מוזכרים גם זיהום האוויר והעישון כמגבירים את הסיכון לחלות בסרטן עור. סרטן עור הוא שם כולל לתופעה הקשורה בהתרבות לא מבוקרת של תאי עור, אולם אין המדובר בתופעה אחידה. בפועל קיימים 3 סוגי סרטן-עור נפוצים:
- קרצינומה של תאי הבסיס – סרטן עור זה הוא השכיח ביותר מכל סוגי סרטן העור (כ-75% מהמקרים) הגידולים מתפתחים באזורי המחשוף (זרועות, צוואר וכתפיים)
- קרצינומה של תאי הקשקש – סרטן זה שמופיע בשכיחות של 20% ממקרי סרטן העור מתפתח בשכבת האפיתל של העור או ברקמות הריריות של הגוף. סרטן בתאי הקשקש מתפתח על העור, בצוואר הרחם או בגרון. נדיר סרטן זה יתפשט אל בלוטות הלימפה או לאיברים אחרים.
- מלנומה – זהו סרטן העור הקטלני ביותר. בישראל מאובחנים 1300 איש בחולי סרטן עור מסוג מלנומה בכל שנה. ישראל נחשבת לשלישית בעולם בשכיחות הופעת סרטן עור מסוג זה (אחרי ניו-זילנד ואוסטרליה). גילוי מוקדם של מלונה יבטיח ריפוי מלא לעומת גילוי מאוחר שיהיה קטלני. בדרך כלל מאופיינת המלנומה בצבע כהה (חום עד שחור) ובשינוי בגודלה (תיראה כשומה בגודל 5 מילימטר ויותר), בצורה שאינה סימטרית ובבליטה מעל העור.
לשמור על ערנות
גם בגילוי מוקדם של סרטן העור נודעת חשיבות רבה לאבחון המוקדם – שהוא בגדר מציל חיים פעמים רבות. הופעת נקודות חשודות בעור, שלא נדע, יעוררו את תשומת לבכם במהרה – ויש למהר ולברר את זהותן – ולא להזניח!!! חשוב להיות מודעים לכל נמש או שומה שהחלה גודלת לפתע ולעקוב אחר השינויים המתפתחים בה. הופעת נקודת חן חדשה, גבשושית המתפתחת בעור, שינוי צורה או צבע, פצע בממאן להירפא – כל אלה יכולים לעורר חשד לסרטן העור ומוטב שתבררו זאת אצל רופא עור או מומחה לשומות ולא תתכחשו.
טיפול בסרטן העור
ההחלטה כיצד לטפל בסרטן העור תלויה בגורמים רבים. בין היתר תתקבל ההחלטה על סמך גיל החולה, סוג הסרטן והאם מדובר במופע ראשון או חוזר של סרטן העור. סרטן מסוג מלונה מגיב בדרך כלל בצורה פסיבית יחסית לשימוש בכימותרפיה, וברוב המקרים תהיה ההמלצה לכרות את האזור באופן מקומי או נרחב. במקרה שהסרטן הוא בעל סיכון נמוך יחסית, קיימים מגוון סוגי טיפול כמו הקרנות חיצוניות, כימותרפיה מקומית וקריותרפיה (שמקפיאה את הסרטן). קיימות גם שיטות נוספות כגון טיפול פוטודינמי שיעילותם עוד נחקרת.
ניתוח מוהס
בחלק ניכר של מופעי סרטן העור ניתן להיעזר בשיטת מוהס על מנת להסיר את חלקי העור הנגועים בצורה יעילה מאוד. ניתוחי מוהס הם למעשה הליכים קצרי מועד (אשפוז יום) במהלכם מוסרת הרקמה הנגועה ונבדקת במקום על מנת לוודא שהתאים הנגועים הוסרו במלואם. במידה והתברר כי ההסרה אינה מוחלטת מכניסים את המטופל ל"מקצה שיפורים" שבו מגדילים את טווח ההסרה של התאים. ניתוחי מוהס מאפשרים תוצאות קוסמטיות מצויינות ולכן נעשה בהם שימוש בעיקר במקרים שהשומות מופיעות באזורים רגישים ובעלי חשיבות אסתטית כגון בעור הפנים.