בראש השנה נהוג לאכול מאכלים מסוימים המסמלים, כל אחד תקווה לשנה החדשה. מעבר לסמליות, לכל מאכל יש שפע של תכונות בריאותיות חשובות.
מה משפיע על מה, מאת – אפרת נבון כהן נטורופאתית ומרצה בתחום התזונה במכללת רידמן לרפואה משלימה אינטגרטיבית.
בראש השנה נהוג לאכול מאכלים מסוימים המסמלים, כל אחד תקווה לשנה החדשה. מעבר לסמליות, לכל מאכל יש שפע של תכונות בריאותיות חשובות.
מה משפיע על מה, מאת – אפרת נבון כהן נטורופאתית ומרצה בתחום התזונה במכללת רידמן לרפואה משלימה אינטגרטיבית.
תפוח:
קליפת התפוח עשירה בפקטין, שהינו סיב תזונתי המשפר את היחס בין הכולסטרול הטוב לכולסטרול הרע, מסדיר פעילות מעיים ואנטי סרטני. כמו כן, התפוח מכיל ויטמין C וביופלבנואידים המסייעים במניעת מחלות ובראשם מחלות הקשורות למערכת הנשימה וסרטן.
לטיפול בכבד שומני יש לאכול תפוח חמוץ ירוק אחד ביום, רצוי על קיבה ריקה.
דבש:
מכיל ויטמינים, מינרלים וחומצות אמינו. הדבש מרפא פצעים, קוטל חיידקים ווירוסים, מרגיע טחורים, מטפל בכיבים במערכת העיכול, מטפל במחלות כבד, מונע מיגרנות, משלשל קל, אנטי דלקתי, מחזק את הלב ואת העיניים.
הדבש הוא בעל יכולת להגדיל את כמות חיידקי המעיים טובים. אכילת דבש עם מזונות העשירים בסידן, תגביר את ספיגת הסידן. חשוב ביותר לצרוך דבש לא מחומם שכן בתהליך החימום הוא מאבד מערכיו התזונתיים והופך לסוכר פשוט. לפי הרפואה ההודית דבש מחומם הופך לרעיל!
לטיפול בדלקות גרון יש להשרות בצל קטן קצוץ דק ב 3 כפות דבש למשך 4 שעות לפחות. לסנן ולשתות כף מהנוזל כל שעה.
רימון:
מכיל פוליפנולים שהם נוגדי חמצון חזקים ביותר וכן אנתוציאנינים וטנינים המאטים תהליכי הזדקנות. כמו כן הוא מפחית כולסטרול, מחזק את הלב, מונע אנמיה, מנקה רעלים, מסייע לדלקות מפרקים, מקל על טחורים, מטפל בשלשול, מסלק תולעים, מטפל באפטות בפה ובדלקות חניכיים. ברימון יש פיט ואסטרוגנים ולכן הוא פועל נגד יובש בנרתיק, ומשפר את בריאות העור והשיער. הרימון נלחם בסרטן- בעיקר סרטן שד וערמונית.
לטיפול בתולעי מעיים יש להשרות קליפת רימון בכוס מים למשך 24 שעות ולשתות.
דגים:
הדגים מכילים חומצת שומן בשם אומגה 3 החיונית לתפקוד תקין של כלי הדם והמוח. לכן, דגים טובים לטיפול מחלות לב וכלי דם, דיכאון, איזון המערכת ההורמונאלית, הגברת פוריות, שיפור הזיכרון, טיפול במחלות עור ומניעת מחלות סרטניות. כמו כן הדגים מכילים ויטמין A ו D, ויטמינים מקבוצת B, סידן וזרחן. כדאי לאכול דגים הגדלים במים עמוקים כגון טונה, מקרל, סלמון, סול, הליבוט. אלה מכילים כמויות גבוהות יחסית של אומגה 3. כדאי מאד לצרוך את הדגים ממקור אמין כיוון שלרוב דגים מגודלים בבריכות שהמרחק בין ביוב לבינם אינו גדול כלל וכלל..
לטיפול בהפרעות קשב וריכוז יש לאכול 3 מנות דגים בשבוע.
תמר:
התמר מכיל ויטמיני C ,B בטאקרוטן, ברזל, מגנזיום, אבץ, סלניום, סידן, אשלגן וסיבים תזונתיים. התמר מנקה ומטהר את המעיים, משלשל קל, עוצר דימומים, מחזק את מערכת החיסון, מחזק את האון, מקל במצבי דיכאון, משתן, מונע אנמיה, מחזק ומספק אנרגיה זמינה לגוף. הכמות הרבה של האשלגן שיש בתמר עוזרת לשמירה על רמת חומציות הדם, עידוד יצור אינסולין, שמירה על פעילות הלב, הכליות ובלוטת האדרנל,תמיכה במערכת העצבים ובפעילות תקינה של השרירים, שמירה על ערנות פיזית ונפשית.
למצבי היפוגליקמיה (נפילת סוכר עד כדי רעד וסחרחורת)- יש לאכול מיד תמר אחד גדול או שניים קטנים.
דלעת:
מכילה בטאקרוטן, ויטמיני C, E, אשלגן, ברזל וסיבים תזונתיים. הדלעת מחזקת את הטחול,, מחזקת את מערכת החיסון ומטפלת בחיזוק שורשי השיער. מונעת יצירת ליחה, מסייעת ביצירת דם,, מונעת אסתמה, ברונכיט ושיעול ומווסתת את רמת הסוכר בדם.
לשמירה מפני נזקי השמש יש לאכול דלעת מבושלת או אפויה 3 פעמים בשבוע.
סלק:
הסלק מכיל ויטמינים שונים וכן מינרלים כמו ברזל, מגנזיום ואשלגן. בסלק יש חומרים נוגדי חמצון ולכן הוא נחשב לירק אשר מונע סרטן, מוריד רמות כולסטרול וטריגליצרידים בדם, מנקה את הדם, מטפל בעצירות ובאנמיה ומונע מחלות לב וכלי דם.
לטיפול בעצירות יש לאכול חצי סלק מבושל או טרי על קיבה ריקה .
אפשר להתמקד במאכלים אלה בארוחת החג ולבסס עליהם תבשילים שונים. זיכרו שגם בתקופת החגים כדאי לשמור על הבריאות והמשקל, כי בסוף החגים עוברים בעוד שהצמיגים נשארים…
תבשיל שבעת המינים:
חומרים:
2 כוסות גרעיני חיטה מלאה
4 כוסות מים רותחים
גרעינים של חצי רימון
חצי כוס חמוציות
חצי כוס אגוזי קשיו
גמבה צהובה חתוכה דק
פטרוזיליה קצוצה לפי הטעם (לא חובה).
לרוטב: מיץ מלימון אחד סחוט
2 כפות שמן זית
2 כפות דבש או סילאן
1 כפית מלח
אופן ההכנה:
משרים את החיטה במים ומלח למשך כשעתיים לפחות. מסננים את המים.
מביאים לרתיחה את החיטה יחד עם 4 כוסות מים רותחים. מנמיכים ומבשלים מכוסה עד שהנוזלים מתאדים. אם החיטה עוד לא התרככה יש להוסיף מים רותחים ולהמשיך את הבישול.
מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים.
מערבבים היטב את חומרי הרוטב ומוסיפים לחיטה.
ניתן להגיש קר כסלט או חם כתוספת.