6 מיתוסים ו- 6 עצות בתחום תפקודי ראייה.
מאת: ד"ר קנט קזלו – מומחה בתחום מיקוד ראיה ותפיסה חזותית, החוג למדעי האופטומטריה במכללת הדסה ירושלים.
6 מיתוסים ו- 6 עצות בתחום תפקודי ראייה.
מאת: ד"ר קנט קזלו – מומחה בתחום מיקוד ראיה ותפיסה חזותית, החוג למדעי האופטומטריה במכללת הדסה ירושלים.
מיתוסים
1. אכילת גזר טוב לעיניים. לא נכון.
אלא אם כן יש לך חסר בוויטמין A. מה שכן נכון הוא שתפריט עשיר בנוגדי חמצון (פירות ורוב הירקות) וגם עשיר בלוטיאין (Lutein, פיגמנט צהוב), עשוי להגן מניוון מקולרי (Maculary) ואולי גם קטרקט.
2. עין עצלה היא מחלה פרוגרסיבית שיגרום לעיוורון אם לא מטפלים בה. לא נכון.
כמעט כל הנזק בחוסר התפתחות של הראיה מתקיים לפני גיל 3. למרות שזה לא מתקדם רצוי מאד לטפל בעין עצלה הכי מוקדם שניתן. אגב, היום יודעים שניתן לטפל בעין עצלה אפילו אצל מבוגרים.
3. לאנשים עם קוצר ראיה יש עיניים חלשות. לא נכון .
יש לנו עיניים חזקות מדי לכן אנחנו מרכיבים עדשות מינוס. אז לכל קצרי הראיה, אתם לא רק יפים יותר וחכמים יותר, אתם גם חזקים יותר.
4. בעיות במערכת האיה לא גורמות לליקוי ראיה למידה. לא נכון.
מספר מחקרים וותיקים וחדשים שנעשו על ידי אופטומטריסטים וגם רופאי עיניים הראו שיש קשר בין בעיות בראיה וראיה דו-עינית ( "מיקוד ראיה") שמקשים על תהליכי למידה.
מחקר שפורסם לפני שנתיים הראה שבסביבות 30% של ילדים שאובחנו עם ADHD (הפרעת קשב והיפראקטיביות) סבלו מבעיה בראיה דו-עינית בשם חסר בהתכנסות (קונברגנציה). ויתכן שזה גרם לאבחנה שגויה של ADHD.
5. קרינה ממסך המחשב יכולה להזיק לעיניים. לא נכון.
אם יש קרינה זה יוצא מצד האחורי של הצג ולכן מומלץ בדרך כלל לעבוד מול צד הקדמי של הצג.
6. אם יש לילד פזילה, זו בעיה קוסמטית בלבד וניתן לטפל בזה בכל גיל. לא נכון.
הבעיה היא גם תפקודית (חוסר התפתחות מוחית של ראיה דו-עינית) וגם רגשית. גם ילדים וגם מבוגרים עם פזילה סובלים מנזק רגשי לפעמים לכל החיים בגלל ההתייחסות של אחרים למראה שלהם. לכן מומלץ טיפול מוקדם ככל שאפשר.
עצות
1. גם חוץ מחודשי הקיץ מומלץ לכולנו ילדים ומבוגרים יחד, להגן על העיניים מול קרינה אולטרה-סגול. ארצנו שופעת שמש וקרינה UV. זה לא דורש משקפי שמש כי כמעט כל עדשות אופטיות היום הן בעלי הגנה מול UV.
2. רצוי שכל ילד יעבור בדיקת עיניים על ידי בעל מקצוע לפחות עד גיל שנתיים. אם יש חשד לבעיה או רקע משפחתי אז מומלץ עוד יותר מוקדם.
3. למרכיבי עדשות מגע- מומלץ לעבור בדיקת עיניים לפחות פעם בשנה. אסור לסמוך על "תחושה בעיניים" להזהיר אותך לגבי בעיה. עד שתרגישו משהו יתכן שכבר נעשה נזק רב.
4. תאורה נכונה לשולחן עבודה של ילדים כוללת תאורת חדר כלי מלמעלה ותאורת "ספוט" על שטח העבודה של הילד.
5. אם נדמה לכם שילדכם פוזל, תביא אותו לבדיקה על ידי בעל מקצוע בבדיקות עיניים. פזילה לא נעלמת לבד עם הזמן.
6. כאשר אתם עוברים בדיקת עיניים רצוי לוודא שיש לבודק רישיון בתוקף על שמו ממשרד הבריאות. יש מספר לא מבוטל של אנשים ללא רישיון שמבצעים בדיקות עיניים. זה לא חוקי ויכול לסכן אתכם.