כולנו כבר יודעים כי, חשיפת עור הפנים והגוף לשמש גורמת להזדקנות מוקדמת של העור, לכתמי פיגמנטציה שיכולים להופיע גם אחרי שנים בגיל מבוגר יותר ולנזקים בלתי הפיכים לטווח ארוך. בישראל, שבה רוב השנה החודשים חמים והעור חשוף לשמש, הסכנה מוחשית עוד יותר ועל כן חשוב עוד יותר להיות מודעות לסכנות הטמונות בחשיפה מרובה לקרני השמש.
כולנו כבר יודעים כי, חשיפת עור הפנים והגוף לשמש גורמת להזדקנות מוקדמת של העור, לכתמי פיגמנטציה שיכולים להופיע גם אחרי שנים בגיל מבוגר יותר ולנזקים בלתי הפיכים לטווח ארוך. בישראל, שבה רוב השנה החודשים חמים והעור חשוף לשמש, הסכנה מוחשית עוד יותר ועל כן חשוב עוד יותר להיות מודעות לסכנות הטמונות בחשיפה מרובה לקרני השמש.
מהו שיזוף?
העור מורכב משתי שכבות עיקריות: הדרמיס והאפידרמיס, צבע העור נקבע ע"פ כמות המלנין, אשר מיוצר בתאי המלנוציטים.
המלנין, באנשים בהירי עור נוצר רק לאחר חשיפה ממושכת לשמש, בניגוד לכהי עור בהם חל ייצור תמידי של מלנין.
שיזוף מיידי מופיע לאחר מספר דקות ונגרם בשל חמצון מולקולות המלנין בעור והוא נעלם לאחר דקות – שעות , שיזוף מאוחר מופיע בין 24 – 72 שעות לאחר החשיפה לשמש, מקורו במלנין חדש, השיזוף נמשך כשבועיים ונעלם עם פירוק המלנין.
חשיפה לקרני השמש מפחיתה את מספר תאי לנגרנהס (להם תפקיד במערכת החיסון בעור), וכך מגדילה את הסיכון לגידולי עור, וזיהומי עור מוירוס ההרפס.
ניתן לחלק את סוגי העור ל 6 קבוצות ע"פ כושר ההשתזפות והסיכון לכוויה מחשיפה לקרני השמש.
כיצד השמש מזיקה לעור?
קרינת האולטרא סגול היא המרכיב העיקרי בקרינת השמש אשר גורם לנזקים לאדם, אולם חשוב לזכור שלקרינת השמש תפקיד חשוב בהפיכת ויטמין D מצורתו הלא פעילה לצורתו הפעילה – בעיקר ע"י קרינת ה UVB.
קרינת ה UVB וה UVA הן המסוכנות לאדם (קרינת ה UVC לא חודרת את האטמוספירה). קרינת ה UVB היא זו האחראית לכוויות השמש וגידולי העור, קרינת ה UVA גורמת לשיזוף המיידי.
קרינת ה UV פוגעת ב DNA בגרעין התא, וכן בקולטנים על גבי התאים, וכך אובדת השליטה על בקרת הגדילה ומתקבל תא סרטני.
כיצד ניתן להגן על הילדים מפני השמש?
יש לחנך את הילדים כבר מגיל מוקדם לגבי העקרונות של חשיפה לשמש ולהתנהגות נכונה. יש להימנע מהשמש בשעות הצהריים החמות ולהשתמש בקרם הגנה בעל מקדם של 15 ומעלה (SPF) ככיסוי. יש להלביש את הילד בחולצה וכובע כדי להסתיר שטחי עור רבים ככל האפשר. כמו כן חשוב כי בני המשפחה ידעו את כל עקרונות ההגנה מפני השמש.
נזקי השמש הם:
נמשים – הצטברות לא אחידה של מלנין בחלק מתאי העור.
כתמי שמש – עדות להתפתחות נזק משמעותי לעור.
שומות (נקודות חן) – לא נגרמות מחשיפה לשמש אך שכיחות יותר באזורים חשופים.
דלקות בשפתיים – יובש וקילוף בשפה התחתונה (יכולה להיות שלב מוקדם לגידול סרטני).
מומלץ להשתמש בשפתון עם מקדם הגנה !!!
סרטן העור – כתוצאה מקרינת השמש, אבחון בשלב מוקדם של המחלה נותן פרוגנוזה טובה.גרד, דימום, ושינוי מהיר בבלוטת החן , גודל מעל 5 מ"מ, גבול לא ברור ומוגדר וצורה לא סימטרית מחייב פנייה מיידית לרופא עור.
מה הם מסנני קרינה , במה להשתמש ואיך לטפל ב"שריפה"?
* יש להימנע מלהיחשף לשמש בין השעות 10:00 – 16:00 , ובזמן חשיפה לשמש מומלץ להשתמש במסנני קרינה.
* ניתן לחלק את מסנני הקרינה למסננים כימיים – מבוססים על יכולת חומרים כימיים לספוג את קרינת ה UV, ולמסננים פיזיקליים – מבוססים על טיטניום אוקסיד הגורם להחזרת הקרינה.
* SPF – SPF מבטא את היחס בין כמות הקרינה החודרת לעור עם מסנן לכמות הקרינה החודרת לעור ללא מסנן.
* יש למרוח את מסנני הקרינה 15-30 דקות לפני החשיפה לשמש ולשוב למרוח אותם לאחר רחצה בים או בבריכה.
* תינוקות עד גיל חצי שנה מומלץ לא לחשוף לקרינת שמש בין השעות 09:00 – 16:00, ולהימנע מלקיחת תינוקות עד לגיל שנה לים או לבריכה בשעות האסורות.
* מותר למרוח מקדם הגנה בתינוקות מעל גיל חצי שנה בלבד, רצוי שיהיה פיזיקלי על בסיס טיטניום אוקסיד.
* במקרה שנשרפנו בים מומלץ למרוח ג'ל אלוורה או ג'ל ביאפין על הכוויות על מנת להרגיע את העור.
הטיפים באדיבות: עומר פורת מנהל תחום בתי מרקחת ברשת ניו פארם