אחת הדילמות הראשונות העומדות בפני הורים טריים היא האם לשמר דם טבורי. העלות יקרה ומרבית הסיכויים שלא תעשו שימוש בדם שנשמר, ומצד שני זה עשוי בעתיד להציל את חיי הילד שלכם. במידה והחלטתם לשמר, נשאלת השאלה כיצד בוחרים אתבנק הדם הטבורי המתאים לכם. מה ההבדל בין בנק ציבורי לבנק פרטי ומהם הקריטריונים לבחירת הבנק הנכון?
אחת הדילמות הראשונות העומדות בפני הורים טריים היא האם לשמר דם טבורי. העלות יקרה ומרבית הסיכויים שלא תעשו שימוש בדם שנשמר, ומצד שני זה עשוי בעתיד להציל את חיי הילד שלכם. במידה והחלטתם לשמר, נשאלת השאלה כיצד בוחרים אתבנק הדם הטבורי המתאים לכם. מה ההבדל בין בנק ציבורי לבנק פרטי ומהם הקריטריונים לבחירת הבנק הנכון?
מדוע לשמר דם טבורי?
אחרי הלידה מנתקים את חבל הטבור ובהליך הסטנדרטי הדם הטבורי מושלך אל הפח. דם זה מכיל תאי גזע איכותיים, אשר יכולים להציל חיים. תאי גזע הינם תאי אב בעלי פוטנציאל להפוך לתאים שונים בגוף- תאי עצב, תאי שריר, תאי דם, תאי עור, תאי לב ועוד. תאי גזע משמשים כיום לטיפול במגוון מחלות – מחלות סרטניות, מחלות של מערכת החיסון ומחלות תורשתיות שונות. המחקר הרפואי עוסק כיום במציאת פתרונות עבור מגוון מחלות נוספות – טרשת נפוצה, סכרת, פרקינסון, אלצהיימר, מחלות לב, בעיות בכבד ועוד. עד היום, מרבית ההשתלות של תאי גזע בוצעו במקרים של פגיעה במוח העצם. מרבית מקרי ההצלחה בהשתלות שמקורם מדם טבורי הם בקרב ילדים, היות וכמות תאי הגזע שבדם טבורי מספיקה לאדם במשקל 30-40 קילוגרם.
בנקים ציבוריים
כיום קיימים בארץ מספר גופים אשר מפעילים בנקים ציבוריים לשימור דם טבורי : מד"א, בית-חולים תל-השומר ובדמייך חיי. בנקים אלו פועלים במימון ממשלתי ואוספים תרומות מיולדות, דגימות אשר יעמדו לרשות כלל הציבור. התרומה לבנק ציבורי אינה כרוכה בתשלום אך אין הבטחה שבעתיד הדגימה תעמוד לרשות משפחתו של התורם. היות והליך איסוף הדם הטבורי אינו כרוך בכאב לאם או לתינוק או בהפרעה להליך הסטנדרטי של הלידה, אין סיבה טובה שלא לתרום את הדם. ההתלבטות יכולה להיות בין תרומה לבנק ציבורי ובין בחירה בבנק פרטי, במידה והיכולת הכלכלית מאפשרת זאת. אילו המדיניות הממשלתית הייתה להשקיע יותר בבנקים הציבוריים, כך שפעילות האיסוף הייתה נרחבת הרבה יותר, כולל איסוף סוגי דם נדירים, יכלו בנקים אלו לספק מענה הולם לכלל האוכלוסייה. אז הייתה נחסכת מההורים הדילמה האם לתרום לבנק ציבורי או לפנות לבנק פרטי הכרוך בתשלום גבוה אך מבטיח שהדגימה תשמר עבור המשפחה עצמה. כאמור, תאי גזע מדם טבורי מהווים מקור מוצלח להשתלות בחולי סרטן וההתאמה הגנטית הטובה ביותר היא עבור הילוד עצמו. מצד שני, קיים חסרון בהשתלה עצמית אצל אדם שחלה בסרטן, היות ויתכן שכבר בדמו קיימת תורשתיות לסרטן. מכאן היתרון של פנייה דווקא לבנק ציבורי במקרה ויש צורך להשתלת תאי גזע.
בנקים פרטיים
הבנקים הפרטיים מבטיחים שמירה של הדם הטבורי עבור הילוד ובני משפחתו. עם הגעתו של הילוד לגיל 18, הבעלות על הדגימה עוברת מההורים אליו. במידה והחלטתם לשמר דם טבורי באמצעות בנק פרטי, עליכם לבחור את הבנק עוד לפני הלידה. בארץ פועלים מספר בנקים פרטיים: תא לחיים המופעל ע"י ביה"ח הדסה עין כרם; חברת טבורית בתל-השומר; חברת קריו סל ישראל ; בנק החיים- ביוקורד.
כל עוד הממשלה אינה דואגת למגוון רחב של דגימות בבנקים הציבוריים, נאלצים הורים רבים לשלם את המחיר הכספי ולפנות לבנק פרטי, אם ברצונם להבטיח שבעת הצורך תעמוד לרשותם דגימה מתאימה.
קריטריונים לבחירת הבנק
כיצד תוכלו לבחור בין הבנקים הפרטיים השונים? חשוב יותר מבדיקת השוואת מחירים זה בדיקת איכות התהליך. אך לא תמיד יש לנו את הכלים לבחון כיצד הדברים נעשים. הנה 4 קריטריונים עליהם חשוב להתייחס:
1. תהליך ההקפאה- ההקפאה חייבת להיעשות בתנאים ממוחשבים ומבוקרים, המבטיחה כי חיוניות תאי הגזע תשמר וכמו כן מונעת זיהום חיצוני. בעבר וגם כיום בחלק מהמקומות, נהוג הליך הקפאה מהיר בו תאי הגזע עוברים בבת אחת מטמפרטורת החדר לטמפרטורה של 180 – מעלות צלסיוס. הליך זה עשוי לפגוע באיכות התאים, לכן חשוב לבדוק שההקפאה נעשית באופן הדרגתי ובקצב קבוע.
2. הקפדה על סטריליות- תהליכי העיבוד והאחסון של מנת הדם הטבורי חייבים להיעשות בסביבה סטרילית, כולל הפרדה בין תורם לתורם.
3. פיצול פיזי באחסון הדגימה – חשוב לוודא שתאי הגזע שבדגימה מופרדים לשתי מבחנות, הנשמרות במקומות אחסון שונים. הפיצול יבטיח שתאים ישמרו גם במקרה של תקלה טכנית, אסון טבע או טעות אנוש.
4. ביטוח- במידה ובעתיד יהיה צורך בהשתלת תאי גזע מדובר בהליך רפואי יקר. התשלום לבנק השימור דם טבורי כולל גם ביטוח, וחשוב לבדוק לעומק מה הביטוח כולל. שימו לב האם הביטוח הוא משפחתי או רק של הילוד, מהו סכום הכיסוי המצוין בפוליסה, האם הביטוח מכסה השתלות גם בארץ וגם בחו"ל ועוד