כאשר מדברים על ירידה באיכות הראיה אחד הגורמים המשמעותיים ביותר הינו קטרקט. בשכבות האוכלוסייה המבוגרות יותר – 55 ומעלה מדובר על כחמישית מכלל האוכלוסייה אשר יש להם קטרקט ברמה כזו או אחרת עם זאת קטרקט איננה מחלה בלעדית לשכבת גילאים זו וגם ילדים ותינוקות עשויים לסבול ממנה.
כאשר מדברים על ירידה באיכות הראיה אחד הגורמים המשמעותיים ביותר הינו קטרקט. בשכבות האוכלוסייה המבוגרות יותר – 55 ומעלה מדובר על כחמישית מכלל האוכלוסייה אשר יש להם קטרקט ברמה כזו או אחרת עם זאת קטרקט איננה מחלה בלעדית לשכבת גילאים זו וגם ילדים ותינוקות עשויים לסבול ממנה.
מה הם סימני המחלה?
בדרך כלל קטרקט בא לידי ביטוי בירידה באיכות הראיה, חשוב לציין שזו איננה ירידה דרסטית בהכרח ויש מצבים אשר החולה בכלל איננו מבחין שהוא סובל מקטרקט. שינוי מספר המשקפיים באופן תדיר יכול להוות גם כן נורת אזהרה, בסוג שונה מעט של המחלה ישנן תופעות של סנוור מהשמש או מכוניות בלילה.
איך מאבחנים – בשכבות האוכלוסייה המבוגרות מומלץ ללכת לבדיקה אחת לשנה, שכבות אלה מועדות יותר לפגיעה מהמחלה. הבדיקה עצמה הינה מהירה ולא מסובכת ומתבצעת על-ידי רופא עיניים, הרופא יאבחן שמדובר בקטרקט כאשר נשללת האפשרות שמדובר בבעיות עיניים אחרות אשר גורמות לטשטוש הראיה.
ניתוח קטרקט – מטרות ותובנות
כיום, קיים טיפול אחד בלבד למחלה והוא בעזרת ניתוח אשר בו מחליפים את העדשה הנוכחית בעדשה מלאכותית חדשה. ההחלטה לעבור ניתוח קטרקט הינה פרטנית והזמן הנכון לביצוע שונה מאדם לאדם כמו גם קצב התפתחות המחלה, ההחלטה תלויה רבות ברמת הפגיעה באיכות הראיה של החולה המשפיעה רבות על איכות חייו.
מתי ממליצים על ניתוח – לא כל מטופל חייב לעבור ניתוח וחשוב להתייעץ עם רופא העיניים, ישנם אנשים אשר יכולים לחיות שנים רבות עם המחלה ללא הצורך הדחוף לעבור ניתוח. לפני ביצוע הניתוח יעבור החולה מספר בדיקות: רמת חדות הראיה, בדיקת מספר העדשה הנדרש לעדשה אשר תושתל בעין, בדיקת העין לצורך גילוי מחלות נוספות אשר יצטרכו טיפול במקביל.
תהליך הניתוח
שלב ההכנות לניתוח הינו מהיר ופשוט באופן יחסי, הרופא יטפטף טיפות לעיניו של המטופל לצורך הרחבת האישון בעין, בזמן הטיפול עיניו של המטופל צריכות להישאר פתוחות והדבר נעשה על ידי מכשיר עזר מיוחד. הניתוח כולל: חיתוך הקרנית לצורך הוצאת העדשה הקיימת, הכנסת עדשה מלאכותית חדשה ונקייה ומסתיים בהכנסת אנטיביוטיקה.
תופעות לוואי וסיבוכים אפשריים – תקלות בעת ניתוח הקטרקט הינן נדירות מאוד אך כאשר קורות הן עשויות להיות חמורות. בימים שלאחר הטיפול, המנותח עשוי לחוש לחץ פנים עיני או לראות אדמומיות קלה בעין, בדרך כלל כל שזקוק לטיפול במצבים אלו הינו טיפול תרופתי. ישנם סיבוכים מורכבים הדורשים במצבים מסוימים ניתוח חוזר, לדוגמא – הפרדות רשתית, בצקת בעין ופיזור חלקים מן ההליך הניתוחי בחלקים שונים בעין. אומנם מצבים אלו נחשבים נדירים מאוד אך חשוב לעבור מעקב לאחר הניתוח ובכל מצב שהמטופל מרגיש כאבים לאחר הטיפול חשוב ללכת להיבדק.
לסיכום – ניתוח הקטרקט יכול לשפר מאוד את איכות חייו של החולה ולהחזיר לו את הראיה למצב תקין, ההליך הרפואי בדרך כלל אינו מסובך ומהיר מאוד. מדובר לרוב בכמה שעות של השגחה לאחר הניתוח שאחריה המטופל משוחרר לביתו.