"שב, תירגע, קח כוס מים". המשפט הנפוץ הזה הוא מעט חסר משמעות בישראל של ימינו. יותר ויותר ישראלים לא ממש רגועים מאיכות המים שזורמים בצנרת שלהם, ומסרבים לשתות מי ברז פשוטים שלא עברו סינון כלשהו. אחת מהאופציות הנפוצות לפתרון בעיה זו, הניתן לראות כיום בבתים רבים בישראל היא השימוש במטהרי המים השונים. איך בכלל מטהרים מים? מה היצע המכשירים הקיים כיום? איזה מכשיר יענה בצורה הטובה ביותר על הצרכים שלי? הפסקאות הבאות יעשו לכם קצת סדר.
איך זה עובד?
רוב מטהרי המים מורכבים מכמה מנגנונים – מנגנונים המסננים גורמים לא רצויים בצורה מכנית (כמו מסננת), מסנני פחם שסופחים אליהם כימיקלים וחומרים לא רצויים אחרים (למשל, כלור), ולבסוף סינון באמצעות אוסמוזה הפוכה (תהליך בו קיימת ממברנה ייחודית חדירה למחצה המאפשרת חדירה של מים בלבד), המכונה בראשי תיבות RO. לעתים מוסיפים למכשירים אופציות נוספות, למשל, נורה אולטרה סגול הקוטלת חיידקים ובקטריות במים.
אילו סוגי מטהרים קיימים?
החלוקה הראשונית היא לשלושה סוגים – מערכות המטהרות את זרם המים המרכזי לבית, מערכות המטהרות זרם מים מקומי (ברז כלשהו, בדרך כלל), ומערכות שכלל אינן מחוברות לזרם מים כלשהו (כדים וקנקנים). סוג נוסף הוא של מטהרים ידניים וכדורי טיהור כימיים, אם כי אמצעים אלו נפוצים פחות בשימוש ביתי ופופולאריים בעיקר אצל מטיילים בארצות העולם השלישי.
יצרני מטהרי המים מקפידים לציין שההבדלים בין מכשירים מסננים בלבד לבין מכשירים מטהרים (למשל, מכשירים עם נורה UV) הוא גדול. כיום, עם העלייה בפופולאריות של מטהרי המים הביתיים ושל ברי המים, יוצאים דגמים משוכללים ובהם אופציות כמו ייצור סודה. אופציות אלו אמנם מלהיבות, אך הן מייקרות את המכשיר בכמה מאות שקלים וזהו גורם נוסף שיש להתחשב בו. שיקול נוסף הוא ההשלכות הנוספות של תהליך הטיהור, בו אובדים גם מינרלים חיוניים לגוף. על מנת לענות על צורך זה, קיים בשוק מטהר מים בתוספת 'מינרלטזור'- סנן מיוחד המוסיף למים המסוננים מינרלים חיוניים לגוף.
אז מה בעצם אני צריך?
חשוב להכיר את הבית ואת הרגלי היושבים בו לפני קניית המטהר. ייתכן ולא תזדקק למכשיר היושב על שעון המים ומטהר את כל מערכת המים בבית, אלא למכשיר נקודתי יותר, אשר יטהר את מי השתיה בלבד או אף לשימוש בקנקני הטיהור הניידים – אופציות שעשויות להיות זולות יותר. עם זאת, יתכן שמשפחות בעלות ילדים קטנים, שעלולים לשתות מים ממקורות נוספים (למשל, ברזי האמבטיה), או פשוט אנשים שיעדיפו גם לא להתקלח ולצחצח שיניים במי הברז – יעדיפו את הפתרון המקיף יותר. לפני הקניה חשוב לעשות סקר שוק קצר, ולבדוק את כל האופציות שמציע היצרן – לא על כל דרכי הסינון והטיהור יש הסכמה מוחלטת. מטהרים מסוימים מגיעים עם תוספת המחדירה יוני כסף למים, שאמורים למנוע גידול חיידקים במסנן, אך אין הוכחה חד משמעית שטיפול זה אכן יעיל.
תקנים
מטהרי המים שומרים על הבריאות שלכם, ולכן חשוב מאוד לקנות רק מהחברות ומהיבואנים המאושרים על ידי מכון התקנים. נושא טיהור המים נמצא בפיקוח של המכון, ומספר התקן בנושא הוא 1505. ניתן למצוא באתר מכון התקנים רשימה של יבואנים מורשים שעומדים בתקן הישראלי.