החורף בפתח ואתו מגיעים שינויים שעלינו להתכונן אליהם. חוץ מהוספה של שמיכות, קניית תרופות ובכלל להתכונן לחורף השינוי שהכי ניתן להרגיש הוא שינוי בתפריט האוכל שלנו. אם אתם מרגישים גל של רוח קרירה שחולף ומעביר תחושה של קרירות וצמרמורת קטנה, כנראה שאתם מרגישים את החורף קרב ובא.
ידוע שהחורף נותן הרגשה של קרירות ורומנטיות באוויר אך בנוסף הוא משאיר מקום ליצירת מאכלים והכנת מתכונים ספציפיים לאותה תקופה קרירה.
מאכלי חורף
מאכלי חורף הם אותם מאכלים הדואגים לשמור על חום גופנו, מאכלים המעלים את הטמפרטורות או משמרים אותה בטמפרטורה קבועה. בתקופת החורף, כאשר קר אנחנו ננסה להתחמם כמעט בכל דרך אפשרי, זה התירוץ לאכילה מופרזת בחורף. גופנו צורך אנרגיה על מנת לקיים פעולות בסיסיות אחת מפעולות אלו היא ויסות חום הגוף.
כאשר מדברים על מאכלי חורף לא מדובר רק במזונות חמים, או במזונות שעברו בישול ממושך וכעת הם חמים כתוצאה מהבישול, אלא במזונות שמבחינה אנרגטית הם מחממים את הגוף, כלומר, יש להם מאפיינים שגורמים לגוף להתחמם כגון צ'ילי, בטטה, ערמונים וכדומה.
מה כדאי בחורף?
כאמור, החורף ידוע במזג אוויר קריר ולכן עדיפות היא להימנע ממאכלים הגורמים לקירור גופנו. מזונות המכילים בתוכם הרבה מים נחשבים למאכלים עם אופי מקרר ולכן, מומלץ לאכול ירקות מוקפצים, מאודים או אפיים ולצמצם אכילה של ירקות טריים.
לגבי שתייה, כל אותם שייקים קפואים יגרמו לקריר בגופנו ולכן עדיף לשתות סיידר חם, תה מצמחי תבלין, קינמון, לואיזה וכדומה. תה עם נענע אומנם בהרבה מקרים נראה לנו כשתייה העוזרת לחמם את הגוף אך במקרה זה עדיף להשאיר אותם לקיץ ולא לחורף.
צ'ילי – מאכל חריף וגם מחמם
למרות שרובנו מכירים את הצ'ילי כירק חריף שבקושי ניתן לאכול המגיע בעיקר בצורות שונות של סחוג, ממרחים ורטבים שונים, אחד המאפיינים המשמעותיים ביותר של צ'ילי הוא שהוא מאכל מחמם. לאכילה של חריף יש מספר ערכים תזונתיים העוזרים לנו לשמור על חוזק גופנו ויתרונות נוספים כגון אכילת חריף עוזרת במניעת סרטן, מחלות לב, שפעת, צינון ועוד. חריף מוריד את הפרשת מיצי הקיבה ודווקא מסייע להגן על דפנות הקיבה מהנזק שגורמות תרופות לשיכוך כאבים.
זה נכון שצ'ילי הוא מאכל שדי קשה לאכול אך עם נפעיל את החוש היצירתי נוכל לראות שיש מגוון דברים לעשות עם צ'ילי חריף החל מאבקה לתיבול, אפייה בתנור ליצירת אנטיפסטי, בישול על מנגל היוצר מתיקות של הירק, ממרחים שונים ועוד.
נעשיתם רעבים? הגיע הזמן להפסיק לדבר (לקרוא) ולהתחיל לעבוד.
להלן מתכון מושלם לחורף (וגם בריא) עם צ'ילי לחימום הגוף בשעות קרירות:
שם המתכון: כנפי עוף אפויים ברוטב צ'ילי
המתכון מתאים ל- 4-5 מנות
מרכיבים / מצרכים להכנת המתכון:
תבנית אפיה
2 ק"ג של כנפיים נקיות מנוצות
כוס קמח
2 ביצים טרופות
חצי כוס שמן
פירורי לחם
מרכיבים להכנת רוטב הצ'ילי
פלפל צ'ילי אדום – כמות בהעדפה עצמית
שמן זית
שום כתוש
לימון
כף חרדל
אופן ההכנה של רוטב הצ'ילי:
גורסים את הפלפלים ומרסקים אותו עד מקסימום.
מוסיפים את השמן, השום הכתוש, הלימון והחרדל ומערבבים הכל יחד עד שמגיעים לעיסה אחידה (ניתן להוסיף מעט סויה או כפית צ'ילי מתוק קנוי).
אופן הכנת המנה:
- מכניסים את הכנפיים לתוך קערית ושופכים את הביצים הטרופות ומתחילים לעסות את הכנפיים, מנסים לאחד בין הכנפיים לביצים.
- מוסיפים את רוטב הצ'ילי שהכנו ומעסים את הכנפיים והרוטב יחד.
- מקמחים מעט את הכנפיים מלמעלה ומוסיפים את פירורי הלחם מעל הכנפיים בעדינות.
- משמנים תבנית אפיה ומחממים תנור מראש לחום של 160 מעלות.
- מכניסים את הכנפיים לתנור בתוך תבנית האפייה ומחכים שהכנפיים ישרפו מעט בחלקם העליון והופכים אותם.
- הכנפיים אמורות להיות בערך חצי שעה בתוך התנור.
* לאחר שהכנפיים מוכנות ניתן להוציא מהתנור ולהגיש … היזהרו המנה מעט חריפה!
בתיאבון וחורף חמים