מאת לימור בן חיים, דיאטנית קלינית ויועצת תזונתית של מחלבת טרה
מאת לימור בן חיים, דיאטנית קלינית ויועצת תזונתית של מחלבת טרה
חלב טוב נגד צרבת
כל מי שסבל בעבר הרחוק מצרבת ידע שכוס חלב היא פשוט חובה מיד לאחר שהצרבת מתחילה.
אז איך זה עובד ?
אכן חלב הוא מזון בסיסי המכיל סידן דבר העוזר בהחלט בטווח המיידי לסתור את החומציות העולה בקיבה בזמן הצרבת אך זמן קצר לאחר מכן מגיבה הקיבה בהפרשה מוגברת של חומצה כדי לתקן את השינוי בחומציות דבר שיצריך שתייה של עוד כוס חלב וכך חוזר חלילה . הכוס תתרוקן והצרבת לא תיעלם .
יחד עם זאת מחקרים חדשים מצביעים על כך שאנשים הסובלים מצרבת כתוצאה מההחיידק הליקובקטר הפילורי יכולים להקל את תופעת הצרבת והדלקת שנגרמת על ידיו באמצעות אכילה קבועה של יוגורט פרוביוטי המכיל חיידקים "ידידותיים " .
אז בכל זאת הלבן עוזר.
חלב טוב כדי להירדם לפני השינה
כמה פעמים שמעתם על אנשים ששותים חלב לפני השינה. האם חלומות בלילה ? . אז לא .
חלב עשיר ברכיב חלבוני טריפטופאן . רכיב זה משפיע במוח על יצור שני חומרים המווסתים את השינה ואיכותה המלטונין והסרוטונין .
בשנים האחרונות נמצא ף שחלב אם וחלב פרה מכיל אף הוא בכמות מסוימת את הורמון השינה מלטונין .
אז אפשר להירדם על ידי ספירת כבשים או אולי להיעזר בשתיית חלב פרה .
חלב עיזים וכבשים עדיף לשתייה לאנשים שיש להם רגישות לסוכר החלב – לקטוז
רגישות לסוכר החלב היא חוסר מסויים באנזים המפרק את סוכר החלב במערכת העכול כתוצאה מכך הסוכר שלא מתרפק גורם במערכת העיכול גזים נפיחות ושילשולים . כמות סוכר החלב בסוגי החלב השונים שווה . בחלב כבשים יש אפילו מעט יותר .
לכן אם יש רגישות לסוכר החלב אז חלב פרה , עז או כבשה אין הבדל .
בחלב 1% יש פחות סידן מאשר בחלב 3% .
לא נכון . כמות הסידן לא משתנה כתוצאה מאחוז השומן בחלב .בחלב רגיל ולא מועשר כמות הסידן בחלב 1% ו- 3% היא כ- 100 מ"ג סידן ל- 100 מ"ל חלב.
בגבינת קוטג יש פחות סידן ולקטוז מאשר בגבינה לבנה ?
נכון . בתהליך יצור הקוטג נשטף הגבן כדי להוציא חלק מהנוזלים דבר שמאפשר את יצירת כדוריות הקוטג האהובות . נוזלי החלב שנשטפים החוצה מכילים סידן ולקטוז ולכן הגבינה הנותרת מכילה פחות סידן ולקטוז מגבינה לבנה רגילה .
יש מגמה כיום להוסיף חזרה ולהעשיר את גבינת הקוטג בסידן ובכך לשדרג שוב את ערכה התזונתי .
בגבינה צהובה יש הרבה כולסטרול ולכן היא צהובה ?
כולסטרול הוא שומן המצוי רק במזונות שמקורם מהחי כמו גם חלב ומוצריו. ככל שהחלב או תוצרתו שמנים יותר הרי שכמות הכולסטרול בהם גבוהה יותר .מכיוון שגבינה צהובה עשירה בשומן ( בדרך כלל מעל 20% שומן ) הרי שהיא עשירה גם בכולסטרול .
יחד אם זאת כולסטרול לא תורם לגבינה הצהובה את צבעה אלא תוספת של צבע מאכל טבעי הנותן את הצבע הכל כך מוכר של גבינה זו .
יש גבינות עם עובש שאינן מקולקלות
נכון והן אפילו נחשבות גבינות גורמה . גבינות כמו רוקפור הן בעצם מעין גבינות "מקולקלות" . היא עוברת הבשלה על ידי עובש ירוק כחול (פניציליום ) הגדל על לחם רטוב . עובש זה נותן לה את הצבע המיוחד ובזמן שהוא מתפתח על גבי הגבינה הוא גם יוצר את הריח והטעם המאוד מיוחדים .
אז לפעמים מותר וטעים לאכול גבינות "מקולקלות ".
במשקה שוקו הסידן אינו נספג
שנים רבות סברו ששוקו המכיל חלב עם תוספת קקאו אינו משקה המאפשר ספיגת סידן טובה שכן אוקסלטים ופיטטים שהינם רכיבים צמחיים המצויים בקקאו מפריעים לספיגה של הסידן המצוי בחלב .
מחקרים שהישוו את כמות הסידן הנספגת מחלב לעומת שוקו לא מצאו כל הבדל משמעותי.