ההשפעה של המוח על חלקיו הרבים של הגוף כבר מבוססת היטב. עכשיו, קבוצה הכוללת שני חוקרים מאוניברסיטת פלורידה לבריאות מצאה שזה רחוב דו-סטרי: לא רק המוח מפריש הורמונים ושולח אותות שמשפיעים על הגוף. גם שומן בגוף יכול לשלוח אותות שמשפיעים על האופן שבו המוח מגיב.
בעוד הטבע של אותות אלה נשאר בגדר תעלומה, אומרים החוקרים שמספיק לדעת שמסלול כזה קיים וללמוד יותר על זה יכול לעזור לשבור מעגל קסמים: מתח גורם לרצון לאכול יותר, מה שעלול להוביל להשמנת יתר. ויותר מדי שומן עודף שולח אותות אל המוח להקהות תגובות והפרשת הורמונים. אפשר לפתור זאת על ידי תזונה נכונה
הממצאים חשובים וייחודיים כי הם מראים שזה לא רק המוח שמניע את הדרך בה הגוף מגיב ללחץ, אומר ג'יימס הרמן, Ph.D., מחבר שותף של המחקר ופרופסור במחלקה לפסיכיאטריה ומדעי המוח והתנהגות באוניברסיטת סינסינטי.
"זה מחדד את ההבנה לגבי מנגנון בקרת לחץ שלנו כמכלול חלקים אחרים של הגוף. לפני זה, כולם חשבו שהסדרת הלחץ נבעה בעיקר מהמוח. זה לא רק במוח. מחקר זה מצביע על כך שרגולציית לחץ מתרחשת בקנה מידה גדול יותר, הכולל מערכות גוף ומערכות חילוף חומרים", אומר הרמן.
חוקרים מצאו כי קולטן glucocorticoid ברקמת שומן יכול להשפיע על האופן שבו המוח שולט במתח וחילוף חומרים. בתחילה, הקולטן שולח אותות למוח להסדיר איזון לתגובת לחץ, מה שמביא להסתגלות ללחץ. ובעצם השומן מדבר אל המוח ומבקש ממנו לצנן תגובות.
החוקרים מצאו כי הורמוני סטרואידים הידועים מפעילים קולטנים בתוך רקמת שומן באופן שמשפיע על מרכיב עיקרי בתגובה ללחץ. על ידי שימוש במודלים של עכברים, הם מצאו קשר ייחודי בין איתות קולטנים ברקמת שומן והעברתם למוח. בגלל שאיתות הקולטנים היא חיונית לוויסות הציר ההיפותלמוס-יותרת המוח-יותרת הכליה, רקמת שומן יכולה להשפיע ישירות על פונקציות במערכת העצבים המרכזית המקושרת להשמנת יתר, מחלות מטבוליות ובעיות הקשורות במתח, סיכמו החוקרים.
כעת, לאחר שהחוקרים קבעו כי מסלול איתות שומן למוח קיים, הבנה מלאה יותר של איך זה יכול ביום מן הימים להוביל לפיתוח תרופות או טיפולים שמטרתם להדוף את ההשפעות השליליות של לחץ לטווח ארוך.
מסקנות המחקר מעניינות אך חשוב להבין שמטרתן היא פיתוח תרופתי במעבדות, רצוי להשתמש במסקנות כדי לא להגיע למצב שמצריך התערבות תרופתית, ע"י שמירה על משקל תקין בעזרת תזונה נכונה בשילוב פעילות גופנית ועבודה על שחרור "משקולות" רגשיות שעוזרות בריסון דחפים שמקורן פסיכולוגי כגון, אכילה רגשית.