במזרח הרחוק נהוג לאכול את המרק בכל שעות היממה לעיכול קל ואנרגיה מתמשכת. איזה סוג מרק מתאים לאנשים עם יתר לחץ דם? לחולים בסוכרת?, למשפחות עם ילדים? לסייע למערכת החיסון? להקלה על מחלות חורף?
במזרח הרחוק נהוג לאכול את המרק בכל שעות היממה לעיכול קל ואנרגיה מתמשכת. איזה סוג מרק מתאים לאנשים עם יתר לחץ דם? לחולים בסוכרת?, למשפחות עם ילדים? לסייע למערכת החיסון? להקלה על מחלות חורף?
מאת: עינת בודנשטיין, נטורופתית , במרפאות כללית רפואה משלימה.
החורף כבר כאן, הטמפרטורות צונחות, ואיתו יבואו הגשמים, הרוחות, הסערות, ומחלות חורף למיניהן. מעבר להכנת שמיכות הפוך ותנורי החימום, אין כמו עונה זו להכנת קדרה מהבילה של מרקים חמים על כל סוגיהם. למרק סגולות בריאותיות רבות, מעבר לכך שהוא דואג לחמם אותנו בימי החורף הקרים מחזיר לגופינו נוזלים ותורם לתחושת שובע וקלילות במערכת העיכול.
זוהי דרך נהדרת להכניס ארוחה שלמה בסיר אחד מלאה בויטמינים ומינרלים לכל המשפחה.
במזרח הרחוק נהוג לאכול את המרק בכל שעות היממה, כולל, בבוקר. נהוג להוסיף למרק הירקות דגנים או קטנית כגון: אורז, אטריות שעועית, שעועית מש, סויה ועוד, אותם ניתן לעכל בקלות ולהפיק אנרגיה לאורך זמן.
מומלץ לבחור במגוון רחב של מרקים העשירים בירקות, קטניות ודגנים ללא תוספת של חומרי שימור המגיעים מאבקות מוכנות במיוחד יש להיזהר מחומר משפר טעם הנקרא מונסודיום גלוטמט, מבדיקות על בני אדם נמצא כי, מונוסודיום מקושר למגוון רחב של תופעות לוואי לא נעימות. כגון: כאבי ראש ומיגרנות, בחילות, נפיחות, נדודי שינה, שלשול ופצעים בפה, ואף לגרום להשמנה (על ידי אילוץ הלבלב לייצר כמויות גדולות יותר של אינסולין). כמוכן הוא עשיר בנתרן ולא בריא במיוחד לילדים.
ניתן להחליף אבקת מרק בציר ירקות או עוף ולהקפיאו במקפיא, בצורה זו אנו חוסכים בחומרי טעם ושימור ומשפרים את טעמו של וערכיו התזונתיים. אם בכל זאת אתם מתעקשים להשתמש באבקת מרק, בחרו באבקת מרק אורגנית ללא חומרי שימור וללא שומנים רווים רצויה דלת נתרן (רוב אבקות המרק מכילות כמות גבוהה מאוד של מלחים).
למשפחות עם ילדים קטנים מומלץ לבשל מרק עשיר בירקות במיוחד ירקות כתומים (גזר, בטטה, דלעת ודלורית) העוזרים לחיזוק מערכת העיכול והמערכת החיסונית. מומלץ לטחון את המרקים בכדי שנוכל לספוג מהם בטא-קרוטן ממנו הגוף מייצר ויטמין A המהווה נוגד חמצון. מחקרים מראים שיעילות הבטא קרוטן מהמזון יעיל כנוגד חמצון העוזר לגוף להתמודד נגד תאים סרטנים ועיכוב טרשת עורקים.
לאנשים הסובלים מיתר לחץ דם מומלץ להשתמש במרק עשיר בירקות ממשפחת הירקות הירוקים עם דגש על העלים הירוקים כגון: פטרוזיליה, שמיר, כוסברה, תרד, סלרי, כרוב ועוד העשירים בכלורופיל העוזר לשיתון ועשיר באשלגן וידוע ביכולתו לאזן את רמות הנתרן בגוף ולמנוע עלייה של לחץ הדם. כמו כן, משפחת העלים הירוקים עשירה בויטמיני C,מגנזיום ,סידן ומינרלים נוספים התורמים לבריאות הלב והעורקים. כמו כן, ניתן לשלב במרק קטניות וכן דגנים מלאים עם דגש על אורז בסמטי מלא, התורם לאיזון רמות לחץ הדם.
לאנשים הסובלים ממחלת הסוכרת מומלץ לשלב במרק הירקות מגוון רחב של קטניות כגון: עדשים, שעועית יבשה, חומוס, פולי סויה ושעועית מש., העוזרות לעכב את ספיגת הסוכר בזרם הדם.
כמוכן, אין לטחון את תכולת המרק, בכדי לשמור על רמת סיבים גבוהה במרק לאיזון רמות הסוכר.
רצוי להימנע מירקות עמילניים כמו: תפ"א אך ניתן להעשיר את המרק בדגנים בעלי אינדקס גליקמי נמוך כגון: כוסמת, קינואה, דוחן, המרנט, חיטה שלמה וגריסי פנינה היעילים לאיזון רמות הסוכר בדם.
לסיוע למערכת החיסון בחורף או לטיפול במחלות חורף, ניתן להשתמש במרק עוף ( רצוי עוף אורגני) אשר יעילותו נחקרה ונמצא כי הוא בעל השפעה אמיתית על מערכות הגוף במהלך צינון. התברר כי מרק העוף משפיע על תנועת הנאוטרופילים – תאי הדם הלבנים המשוחררים בכמויות גדולות בזמן דלקות ויראליות וגורמים לליחה ולאף סתום.
לסיכום: ניתן להשתמש במרק בכל שעות היממה כתחליף לארוחה שלמה לכל גיל ולכל מחלה.
מומלץ להשתמש במגוון רחב של ירקות טריים ועונתיים בכדי להפיק את מירב סגולות המרפא שלהם ולשלב בתוכם קטניות ודגנים מלאים להאטת ספיגת הסוכר בזרם הדם ולהשגת שובע לאורך זמן.
כמוכן, לא מומלץ לבשל את הירקות במרק יותר מדי זמן, בכדי לשמור על תכולת ויטמינים , מינרלים וסיבים גבוהה.
חורף חם טעים ובריא !