אורח חיים בריא מורכב מדאגה לגוף ולנפש: תזונה נכונה ומאוזנת, פעילות גופנית, חשיבה חיובית, הימנעות ממצבי לחץ ועוד. הגוף שלנו נבנה מהמזון שאנו אוכלים, המים שאנו שותים והאוויר שאנו נושמים. מצד שני, אומרים ש"הכל בראש"- גם למחשבות שלנו יש השפעה על הבריאות ואיכות החיים שלנו.
אורח חיים בריא מורכב מדאגה לגוף ולנפש: תזונה נכונה ומאוזנת, פעילות גופנית, חשיבה חיובית, הימנעות ממצבי לחץ ועוד. הגוף שלנו נבנה מהמזון שאנו אוכלים, המים שאנו שותים והאוויר שאנו נושמים. מצד שני, אומרים ש"הכל בראש"- גם למחשבות שלנו יש השפעה על הבריאות ואיכות החיים שלנו.
תזונה נכונה
התזונה היא מרכיב עיקרי המשפיע על איכות החיים שלנו. הנה כמה טיפים לתזונה בריאה:
1. העדיפו פירות וירקות אורגניים על פני כאלו שבמהלך הגידול שלהם השתמשו בדשנים ובריסוסים כימיים. הערך התזונתי של הפירות והירקות המרוססים ירוד יותר, והחומרים הרעילים מצטברים בגוף שלנו.
2. הרבו באכילת פירות, ירקות, דגנים וקטניות והמעיטו בצריכת מוצרים מהחי, בעיקר מוצרים עתירי שומן רווי כגון בשר אדום. צריכת יתר של שומן רווי מהחי הוא אחד הגורמים העיקריים למחלות לב וכלי דם.
3. מומלץ לצרוך דגנים מלאים, אורז מלא, כריכים מלחם מקמח מלא ולהמעיט באכילת מוצרים המכילים קמח לבן. רוב החלבונים, הוויטמינים והמינרלים נמצאים בקליפה של הדגן וכאשר היא מוסרת נשארות בעיקר הפחמימות.
4. המעיטו בצריכת מוצרים שעברו עיבוד תעשייתי ומכילים חומרים משמרים, צבעי מאכל וחומרי טעם וריח. העדיפו מאכלים בהכנה ביתית.
5. המעיטו בצריכת מוצרים עתירי סוכר, מלח או קפאין. את התה השחור מומלץ להחליף בתה צמחים (לואיזה, נענע, לימונית, מרווה ועוד). להמתקה מומלץ להשתמש בסילאן (מתמרים) במקום בסוכר.
6. העדיפו לצרוך מזון מקומי ופירות וירקות עונתיים.
7. חמוצים ביתיים (למשל מלפפונים מוחמצים במלח) יכולים לתרום לאוכלוסיית החיידקים "הטובים" במערכת העיכול.
8. קטניות מומלץ להנביט, זה מעלה את הערך התזונתי שלהן ומקל על פעולת העיכול.
9. פירות מומלץ לאכול בין הארוחות או כארוחה בפני עצמה, ולא בסוף של ארוחה כקינוח. פירות מתעכלים מהר, אך כאשר נאכלים בסוף הארוחה הם "מחכים לתורם" וגורמים לתסיסה במערכת העיכול.
10. מומלץ שלא להתבסס על מוצרי חלב פרה כמקור הסידן היחיד שלכם. הם אומנם מכילים הרבה סידן, אך בשל הכמות זרחן הגבוהה שבהם הסידן לא נספג בצורה טובה בגוף.
11. אל תעשו שימוש חוזר בשמן שעבר טיגון (הוא יכול לשמש להכנת ביו-דיזל, אך לא להכנת ארוחה נוספת).
12. מים לשתייה השאירו לכמה שעות בקנקן פתוח מזכוכית או חרס, על מנת שהכלור שבמים יתנדף לאוויר.
13. נסו לאכול לאט, ללעוס היטב ולהימנע ממתחים בזמן הארוחה.
שמירה על איזון בין גוף לנפש
1. פעילות גופנית: הכניסו ללוח זמנים השבועי שלכם זמנים קבועים לפעילות גופנית אהובה עליכם: יוגה, הליכה על שפת הים, שחייה ועוד.
2. הגבילו את מספר השעות ביום אותם אתם מבלים מול המחשב או הטלוויזיה. אם העבודה שלכם מצריכה ישיבה ממושכת מול המחשב, קחו מדי פעם הפסקות קצרות להפעלת הגוף.
3. הימנעו מעישון, עישון פסיבי או חשיפה ממושכת לזיהום אוויר.
4. נסו למצוא איזון נכון בין נתינה וקבלה. מצאו פעילויות שממלאות את מאגרי האנרגיה שלכם מחדש. זה יכול להיות טיול בטבע, לצאת לסרט עם חבר/ה, לפתח תחביב כמו ציור, כתיבה או נגינה, או יציאה לחופשה משפחתית.
הפחתת מתח ותוספת הנאה
1. הימנעו ככל הניתן ממצבים הגורמים לחץ או חרדה. נסו לטפל בחובות ובעניינים חשובים במועדם ולא לדחות טיפול בנושאים כמו חידוש רשיון, ביטוח דירה או בדיקת חשבון הבנק. דחיינות עלולה להכניס מתח מיותר לחייכם, והידיעה שטפלתם במוטל עליכם מרגיעה ומאפשרת להתפנות למשימות מהנות כדוגמת תכנון חופשה משפחתית או בדיקת דילים לשבועות ברשת פתאל.
2. דאגו לעתידכם ולעתידם של בני משפחה, והסירו מעל עצמכם דאגות בריאותיות וכלכליות. על מנת להבטיח לעצמכם ראש שקט ובטחון כלכלי במקרים חריגים ובלתי צפויים, הירשמו לשירותי בריאות משלימים, כדוגמת זה של כלל ביטוח בריאות, המעניקים מגוון רחב של כיסויים ושירותים רפואיים.
3. במידת האפשר, האטו את קצב החיים שלכם, ומצאו פעילות מרגיעה – מדיטציה, דמיון מודרך ועוד.
4. התמודדות עם כעס: למדו להביע את הכעס או את הרגשות האחרים שלכם, ואז לשחרר אותם ולהמשיך הלאה, מבלי לשמור טינה. לרוב אנו נוטים להדחיק את הכעס, עד שהוא יוצא בהתפרצויות אלימות.
5. למדו לחיות יותר בהווה, ופחות להיות בדאגות על העתיד או חרטות על העבר.
6. חשיבה חיובית: האמינו בטוב, וטוב יקרה לכם. יש הסבורים כי כאשר אתם חושבים על התסריט הפסימי ביותר, אתם מגדילים את הסיכוי שהוא יקרה.
7. בחרו עבודה ופעילויות המסבים לכם הנאה, סיפוק ומימוש עצמי. האמינו שבכל מצב יש לכם אפשרות בחירה, והימנעו לחשוב שאתם עושים דברים בניגוד לרצונכם כי אתם "צריכים" לעשות אותם. כאשר אתם עושים משהו, היו מודעים לצרכים שפעילות זו ממלאה עבורכם. אינכם קרבן של המציאות, אלא היוצרים של חייכם