לקראת חגיגות "על האש" ומדורות ל"ג בעומר, ד"ר לאה אבן, המנהלת הרפואית של חברת ביקורופא מלמדת מספר כללי התנהגות שכדאי לאמץ בחג וגם בשאר ימות השנה.
לקראת חגיגות "על האש" ומדורות ל"ג בעומר, ד"ר לאה אבן, המנהלת הרפואית של חברת ביקורופא מלמדת מספר כללי התנהגות שכדאי לאמץ בחג וגם בשאר ימות השנה.
כוויה
כוויה היא פגיעה שלרוב נגרמת מחום. היא עשויה להיות גם תוצאה של מגע עם חומרים כימיים, חשמל או קרינה. כוויות חום מדורגות על-פי עומק הפגיעה בעור.
טיפול ראשוני בכוויות
* במקרה של כוויות חום יש להזרים מים קרים באופן מיידי לאזור הפגוע, או להניח עליו קרח עטוף בשקית פלסטיק או מגבת. הפעולה מפסיקה את הצריבה, מגבילה את הנזק ומקלה על הכאב. מים זורמים קרירים יספיקו. להרטיב במים קרים את הכווייה עד שהכאב מפסיק או במשך כשעה. קירור ממושך יותר יכול לגרום לחוסר תחושה. אפשר לשוב ולקרר את האזור במידת הצורך בהמשך.
* במקרה של כווייה מהשמש, רטיות קרות או אמבטיות קרות יכולות לעזור.
* משחות ותרסיסים מאלחשים יכולים להקל על הכאב, אך עלולים גם להאט את ההחלמה ויכולים לגרום לגירוי או תגובות אלרגיות אצל חלק מהאנשים. משחות אנטיביוטיות לא יגרמו נזק לכווייה, אך גם לא יביאו הרבה תועלת.
* אל תשימו חמאה, שמן זית , קרם גוף או משחות כמו וזלין על הכווייה.השתמשו במשככי כאבים.
* אל תפוצצו שלפוחיות. אם השלפוחיות מתפוצצות מעצמן יש להשאיר את העור שמכסה אותן במקומו. שימרו על האזור הפגוע נקי ומוגן.
* כווייה הכואבת במשך יותר מ- 48 שעות מצריכה ייעוץ רפואי
טיפול רפואי בכוויות
* הטיפול הרפואי הינו בהתאם לדרגת הכוויה והשטח הנפגע. כוויה מדרגה 1 מתבטאת באודם, כוויה מדרגה 2 מתבטאת בשלפוחיות באזור כוויה מדרגה 3 הינה כוויה עמוקה המערבת כלי דם ועצבים.
* בכוויות מדרגה 1 ו- 2 ניתן לטפל בעזרת משחות רבות, בעיקר עם משחה מסוג סילברול אשר גם מאלחשת וגם מכילה אנטיביוטיקה במינון נמוך היכולה לזרז את ההחלמה.בכוויות נרחבות או כוויות מדרגה 3 יש לפנות במיידית לטיפול רפואי לאחר הטיפול הראשוני.
שאיפת עשן
* סכנה גדולה לא פחות מכוויות הינה חשיפה לעשן המדורות. הסובבים את המדורה עלולים להיחשף לעשן רב וחשוב להבין את פוטנציאל הנזק העלול להיגרם בשל חשיפה זו.
* הסימנים הקלאסיים לשאיפת עשן המסכנת את דרכי האוויר העליונות הם – סימני חריכה של השפתיים או של שערות האף; סימני חריכה של הפנים; צרידות ו/או קוצר נשימה המופיעים מייד ובסמוך לחשיפה לכמות גדולה של עשן. במקרים כאלה חובה לפנות מיידית לקבלת סיוע רפואי.
הרעלת CO –
* גז ה- CO הינו גז נטול צבע וריח והינו תוצר שריפה של חומרים רבים. בעת חשיפה לתוצרי שריפה, בייחוד במקומות שאינם מאווררים היטב, עלולה להיגרם הרעלה באמצעות הגז.
* המניעה היעילה ביותר של הרעלת ה CO הינה הבערת אש, במידת הצורך, במקומות פתוחים ככל הניתן. יש לשים לב להופעת סימפטומים כמו כאבי ראש, איבוד יכולות ריכוז וכו'. במקרה של הרעלת גז CO הטיפול הינו טיפול באמצעות תא לחץ.