ט"ו בשבט: טיפים והמלצות לאכילה נכונה ולשמירה על בטיחות הילדים. עדינה בן אהרון, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי סורוקה, ממליצה על אכילה נכונה של פירות יבשים ופיצוחים
עדינה בן אהרון, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי סורוקה, ממליצה על אכילה נכונה של פירות יבשים ופיצוחים:
פירות יבשים מכילים סוכרים, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים (אשלגן ומגנזיום). בנוסף לפירות היבשים המסורתיים כמו תמרים, תאנים וצימוקים, נוספו כיום פירות כמו קיווי, מנגו, אננס, פפיה, תפוחי עץ ובננות.
בתהליך הייבוש, מאבדים הפירות הטריים את רוב המים ומוסיפים להם סוכר ולכן תכולת הקלוריות של פירות יבשים גבוהה יותר מתכולת הפירות הטריים. בתהליך התעשיתי, מוסיפים לפירות גם חומרים המזרזים את הייבוש, מאריכים חיי המדף ומחזקים את צבע הפרי ונותנים לו ברק. חומרים אלה גורמים לתופעות לוואי.
פיצוחים, מלבד קוקוס, מכילים בעיקר חומצות שומן בלתי רוויות התורמות לבריאות הלב וכלי הדם על־ידי מניעת ספיגת שומנים בדם. פירות יבשים מכילים גם פחמימות, חלבון, סיבים תזונתיים, ויטמינים (B1,E וחומצה פולית) ומינרלים (סידן, זרחן, אשלגן וסליניום).
* מומלץ לקנות פירות שיובשו בצורה טבעית (צימוקים, משמשים שזיפים, תמרים וחרובים) או אפילו לייבש לבד בבית – אפשר לרכוש מתקני ייבוש ביתיים או לייבש בתנור ביתי בחום נמוך
* ניתן לשלב פירות יבשים ופיצוחים בבישול, באפיה ובסלטים או לאכלם במקום ממתק או חטיף
* מומלץ לשטוף את הפירות היבשים לפני האכילה ולהגישם על מגשי אירוח
* פירות יבשים כמו שזיפים, מכילים סיבים תזונתיים ועשויים לסייע לסובלים מעצירות על־ידי זירוז תהליך העיכול. יחד עם זאת, כשאוכלים פירות יבשים יש להקפיד על שתייה מרובה כדי למנוע עצירות שעלולה להיגרם מתהליך ייבושם
* סיבים תזונתיים קושרים אליהם את הכולסטרול הרע, נותנים תחושת שובע וייתכן שעוזרים במניעת סרטן המעי הגס
* חלק מהפירות היבשים והפיצוחים קלויים ומכילים גלוטן. לחולי צליאק ולמי שאינו יכול לאכול מזון המכיל גלוטן, מומלץ לקנות לקנות פיצוחים טבעיים ללא קליה ופירות יבשים ארוזים עם תווית המציגה את המרכיבים והתכולה
* לסובלים מסוכרת ומטריגליצרידים (שומנים בדם), מומלץ להתייעץ עם דיאטנית על אופן שילובם של פירות יבשים בתפריט עקב כמות הסוכר שהם מכילים
* הסובלים ממחלת כליות כרונית, צריכים להיזהר מכמות המינרלים (זרחן, אשלגן) הגבוהה בפירות היבשים. מומלץ להתייעץ עם דיאטנית
* לעוסקים בפעילות גופנית, יכולים פירות יבשים לשמש במקום חטיפים כמקור אנרגיה זמינה ומהירה לפני הפעילות, בעת הפעילות ואחריה
* כדי לצמצם את אכילת הפירות היבשים והפיצוחים בחג ולהעשרת שולחן החג, אפשר להגיש פירות טריים מכל הסוגים והצבעים, לאפות ולבשל עם פירות טריים ולשלבם בסלסלות החג. ניתן להגיש גם ירקות מכל הסוגים והצבעים
* לפירות יבשים ולפיצוחים תכולת קלוריות גבוהה:
- פירות יבשים מכילים 50 קלוריות: בכף צימוקים, בשתי תאנים, בשלושה משמשים, בשלושה
שזיפים, בארבע פרוסות תפוח־עץ, בפלח אננס ובעשר יחידות בננה.
מומלץ להימנע מקניית פירות יבשים מסוכרים, מטוגנים וכאלה המכילים שוקולד או דבש
- * פיצוחים מכילים 50 קלוריות: בשלושה אגוזי פקאן, בשלושה אגוזי מלך ובשתי כפות של גרעיני חמניות, אבטיח ודלעת
מומלץ להימנע מאכילת פיצוחים מצופים סוכר ולהעדיף פיצוחים טריים ללא קלייה, טיגון או טיבול
מומלץ שלא להגזים באכילת פירות יבשים ופיצוחים כדי למנוע עלייה במשקל!
* פיצוחים אינם מכילים כולסטרול וחלקם, כגון שקדים, אגוזי פקאן ואגוזי מלך אף תורמים להורדת הכולסטרול הרע. מומלץ להתייעץ עם דיאטנית על אופן שילובם בתפריט
* פיצוחים מומלחים מכילים כמויות גדולות של מלח. לאנשים המוגבלים בצריכת מלח כמו חולי יתר לחץ־דם או חולי כליות, מומלץ להימנע מאכילתם.
בטיחות ילדים בט"ו בשבט
ד"ר אביב גולדברט, מומחה לרפואת ריאות ילדים, במרכז הרפואי סורוקה: "ילדים קטנים שגילם פחות מחמש שנים, סובלים יותר מכל קבוצת גיל אחרת משאיפת גופים זרים (בדרך־כלל פיצוחים שונים אך גם גופים אחרים). יש להקפיד שפיצוחים לא יהיו נגישים לילדים צעירים בגיל זה, ויש להיות בסביבתם של ילדים בגילים 8-5 שנים בזמן שהם אוכלים פיצוחים למקרה שיופיעו קשיי נשימה.
במקרה של קשיי נשימה או שינוי צבע הפנים של הילד לאחר ש"התעסק" עם פיצוחים, יש להחזיקו כאשר פניו פונות לכיוון הרצפה ולטפוח ארבע טפיחות חזקות בין השכמות על מנת לסייע ליציאת הגוף הזר החוצה. במידה וניסיון זה נכשל, אין לבזבז זמן ויש להביא את הילד לגורם הרפואי הקרוב ביותר לקבלת עזרה רפואית מיידית".
המלצותיה של ליאת ורד חן, מנהלת מרחב דרום ושלוחת בטרם במרכז הרפואי סורוקה:
מנתוני בטרם לבטיחות ילדים, עולה כי חנק הוא סיבת המוות המובילה בשנת החיים הראשונה והגורם לכ־53% מכלל מקרי התמותה מפגיעה לא מכוונת בקבוצת גיל זו. גם בקבוצת גילאי שנה עד שנתיים, חנק גורם לכ־8% מאותם מקרים. בשנת 2012 נרשמו 13 מקרי מוות כתוצאה מחנק.
דרכי הנשימה של ילדים קטנים אינן מפותחות דיי והן צרות וקטנות יותר משל מבוגר. רפלקס השיעול שנועד להוציא חפץ זר מדרכי הנשימה אינו מפותח, לילדים קטנים אין שיניים מפותחות וחזקות כדי ללעוס היטב את המזון ולכן חשוב לשים לב לצורת המזון, למרקמו ולגודלו:
מאכלים עגולים העלולים להתיישב בדיוק על פתח קנה הנשימה ולחסום את מעבר האוויר; מאכלים בעלי מרקם חלקלק הגולשים במהירות לעבר בית הבליעה; מזונות במרקם הסופח מים ועלולים להתנפח בקנה; מאכלים בעלי מרקם דביק שנצמדים לקנה הנשימה וקשה להסירם; מזונות במרקם קשה ומקשה על הלעיסה שהילד עלול לבלוע אותם שלמים.
המלצות למניעת חנק ממזון
אין להגיש לילדים שגילם פחות מחמש:
* פיצוחים למיניהם ובעיקר גרעינים ובוטנים הידועים בתכונתם לספוח נוזלים, לתפוח ולחסום את דרכי הנשימה ועלולים לגרום לחנק
* פירות יבשים כמו צימוקים ואגוזים
* תאנים מיובשות, תמרים ומשמשים יבשים, שמרקמם הדביק עלול לגרום לחנק.
* תפוח עץ וגזר וכל פרי או ירק קשה אחר יש לחתוך לחתיכות קטנות, לרסק או לבשל עד שיהיו רכים והילד יוכל ללעוס אותם ללא קושי
* ענבים יש לחצות לשניים לפני האכילה ואם יש בהם גרעינים יש להוציאם
* כדי למנוע חנק, בעיקר בקרב ילדים קטנטנים, יש להקפיד על כך שהילד יישב בזמן האוכל ליד השולחן ולא ירוץ וישחק בזמן שהאוכל נמצא בפיו
* יש לחתוך את האוכל לחתיכות קטנות וללמד את הפעוטות ללעוס היטב את המזון
חג ט"ו בשבט שמח!