גידול צמחי תבלין בבית הינה פעילות מהנה וחינוכית. שתילת התבלינים, הציפייה וההמתנה לגדילת הצמח יוצרת קשר בין הילדים לטבע, לאדמה, וכן הסקרנות הטבעית של ילדים "משכנעת" אותם לטעום את "הדבר הירוק הזה"…דרך נהדרת לעשות היכרות בין ילדים לתבלינים טריים, בריאים, שנותנים המון טעם ומהווים תחליף לכל מיני ממרחים המבוססים על מיונז ושאר מרכיבים תעשייתיים.
גידול צמחי תבלין בבית – פעילות כייפית, חינוכית וגם טעימה…
גידול צמחי תבלין בבית הינה פעילות מהנה וחינוכית. שתילת התבלינים, הציפייה וההמתנה לגדילת הצמח יוצרת קשר בין הילדים לטבע, לאדמה, וכן הסקרנות הטבעית של ילדים "משכנעת" אותם לטעום את "הדבר הירוק הזה"…דרך נהדרת לעשות היכרות בין ילדים לתבלינים טריים, בריאים, שנותנים המון טעם ומהווים תחליף לכל מיני ממרחים המבוססים על מיונז ושאר מרכיבים תעשייתיים.
אילון שטרן, מנכ"ל פרסקו חצבה מציע טיפים לגידול ביתי של תבלינים באדנית או בגינה:
* תבלינים רגישים מאוד לחום ולכן בקיץ עדיף לשתול במקום מוצל.
* בחורף התבלינים מעדיפים אור ושמש ולכן יש לשתול במקום מואר ושטוף שמש.
* ניתן להשקות מעט כל יום ובתנאי שהאדמה לא תהיה רטובה מדי. ולכן קודם לשתילה יש להקפיד וליצור ניקוז באדנית ולנקב מספר חורים קודם לשתילה. מספר החורים תלוי בגודל האדנית. אדנית ברוחב 60 ס"מ יש לנקב כל 20 ס"מ חור בגודל חצי סנטימטר.
* בחורף מומלץ להשקות פעם ביומים-שלושה.
* התבלינים העמידים בכל ימות השנה: רוזמרין, עשב לימון, נענע, מרווה, לואיזה, עירית, אורגנו ו-טימין.
* מומלץ לשתול בזיליקום בעונות המעבר. הבזיליקום עדין וקשה לו בתנאי מזג אוויר חורפי. בקיץ הוא צורך הרבה מאוד מים. מומלץ להחליף את השתיל כל מספר חודשים כדי ליהנות מתבלין טרי ורענן.
* עדיף לשתול באדנית שתילים ולא זרעים כי הנביטה קשה ודורשת תנאי גידול מיוחדים.
* נענע אוהבת הרבה מים, אם יש ברז מטפטף כגון: צינור ניקוז של מזגן, מומלץ לשתול מתחתיו את הנענע ולנצל את המים הזמינים.
* אם מגלים מזיקים בעלים, מומלץ לקצוץ את העלים הנגועים, גם אם נשארים עלים בודדים על השתיל, לא לדאוג הצמח ימשיך לפתח עלים חדשים.
* מומלץ לגזום מידי פעם ענפים "זקנים" שלא קטמנו לצורכי שימוש שוטף על מנת ליצור התחדשות חוזרת כל העת בצמיחה של עלי התבלין.
* מומלץ לקחת לתיבול ענף שלם שחתכנו במקום להוריד ממנו עלים בודדים, כך תהיה התחדשות מוגברת של צמיחה.
איך נשמור על טריותם של צמחי התבלינים?
במטרה לשמור על אורך חיי המדף של התבלינים הטריים אותם רכשנו במרכול או ליקטנו מהאדנית / הגינה הביתית, מומלץ:
* תבלינים טריים כגון: נענע, בזיליקום, מרווה, עירית, אורגנו ו-טימין מכניסים לצנצנת מלאה במים ומניחים במקום מוצל וללא שמש על אדן החלון. כך ייספגו התבלינים את האור הנכנס דרך זכוכית הצנצנת.
* תבלינים כגון: פטרוזיליה, כוסברה, שמיר עוטפים בנייר עיתון ושמים במקרר בטמפרטורה של 4 מעלות (לרוב בחלק התחתון של המקרר מעל מגירות הירקות).