הכל על חוסר בברזל: ממה נובע חסר בברזל, מהם הסימנים לחסר ברזל, מה צריך לאכול כדי לקבל ברזל, איך להגביר את ספיגת הברזל ורשימת המזונות המכילים כמות גבוהה של ברזל.
הכל על חוסר בברזל
סובלים מחוסר של ברזל? מרגישים עייפות, חולשה וקושי להתרכז? אורנית יונה, תזונאית קלינית B.Sc, ברשת סטודיו C , סניף רמת-גן מסבירה ממה נובע חסר בברזל וכיצד ניתן להתגבר עליו.
ברזל הינו מינרל הנמצא במזון ומהווה מרכיב חשוב ביותר בפעילות הגוף. ההמוגלובין אשר בכדוריות הדם האדומות, מכיל 4 יחידות ברזל שתפקידן להוביל את החמצן מהריאות לשאר האיברים בגוף. לכן, חסר בברזל עלול להביא לפגיעה באספקת החמצן ומכאן לפגיעה באיברים.
ממה נובע חסר בברזל?
חסר בברזל יכול להעיד על חסר בצריכת ברזל בתזונה אשר נפוץ אצל צמחוניים ואנשים שממעיטים בצריכת בשר. אך חסר יכול לנבוע גם מאיבוד דם מאסיבי כתוצאה ממחזור חזק בנשים, מטחורים בגברים, מדלקות שונות במעי כמו במחלת הצליאק והקרוהן או מגידולים במערכת העיכול.
מהם הסימנים לחסר ברזל?
עייפות מוגברת, כאבי ראש, חוסר רגיעה או דיכאון.
ירידה בכושר הגופני ובריכוז.
ירידה בעמידות למחלות.
במקרים חמורים תתפתח אנמיה, סחרחורות וקשיי נשימה.
בילדים עלול לגרום לפגיעה בהתפתחות ובגדילה.
מה צריך לאכול כדי לקבל ברזל?
ברזל נמצא בחי ובצומח, אולם הברזל מהצומח לא נספג היטב בגוף מכיוון שהספיגה שלו מעוכבת על ידי חומרים בצומח כגון אוקסלט וחומצה פיטית.
איך להגביר את ספיגת הברזל?
ויטמין C מגביר ספיגת ברזל ולכן מומלץ לצד הבשר או הקטניות להוסיף גמבה, עגבנייה או פרי הדר.
מוצרי חלב מעכבים את ספיגת הברזל ולכן יש להימנע מצריכת מוצרי חלב ביחד עם מזונות עשירים בברזל.
קפאין מעכב צריכת ברזל ולכן יש לשתות אותו בנפרד מהארוחות.
סיבים תזונתיים מעכבים את ספיגת הברזל ולכן כדי להמעיט בצריכתם בארוחה עשירה בברזל.
קטניות מכילות חומצה פיטית שמעכבת את ספיגת הברזל אולם הנבטתן עוזרת להפחית את כמות החומצה וכך משפרת את ספיגת הברזל.
חומצה פולית מעלים ירוקים תורמת לספיגת הברזל.
מזונות המכילים כמות גבוהה של ברזל:
מהחי
איברים פנימיים כגון כבד, טחול, ריאות, כליות וכו'.
בבשר הודו ובשר בקר כמות נכבדת של ברזל (בעוף כמעט ואין).
סרדינים משומרים וקרפיון (בשאר הדגים יש מעט בדומה לעוף).
מהצומח
טחינה משומשום מלא (פי 8 ברזל מאשר בטחינה רגילה).
קטניות (אך שוב יש להשרותם במים).
פירות מיובשים (בייחוד תאנים ומשמש).
בדגנים כמו דוחן, חיטה תפוחה ולחם מלא.
בגרעינים כמו גרעיני חמנייה, גרעיני דלעת או גרעיני אבטיח.
חטיפי שומשום.
מה לגבי תוסף?
תוספי ברזל עלולים לגרום להפרעות במערכת העיכול כגון עצירויות או כאבי בטן לכן מומלץ לצרוך ברזל רך או עדין ולמצוא את התוסף שגורם למינימום תופעות לוואי.
מתי לקחת את התוסף ?
רצוי לקחת את התוסף בארוחת ביניים לצד פירות מיובשים או פרי אחר.
אזהרה
עודף בצריכת ברזל בתזונה או בכדורים הינו רעיל ולכן יש להימנע מצריכת תוסף שלא לצורך.