המין האנושי צורך מוצרי חלב כבר אלפי שנים. בעבר נחשב החלב לרכיב חיוני בתזונת האדם ובריאותו ועם המצאת הפסטור הפך למוצר מזון מרכזי. באמצע המאה הקודמת החלו להתעורר ספקות בעניין יתרונות החלב. לפניכם כל הסיבות בעד ונגד השימוש במוצרי חלב:
מאת: צביקה קורן – תזונאי ומנחה סדנאות צום מיצים במרכז "קורן בריאות טבעית"
המין האנושי צורך מוצרי חלב כבר אלפי שנים. בעבר נחשב החלב לרכיב חיוני בתזונת האדם ובריאותו ועם המצאת הפסטור הפך למוצר מזון מרכזי. באמצע המאה הקודמת החלו להתעורר ספקות בעניין יתרונות החלב. לפניכם כל הסיבות בעד ונגד השימוש במוצרי חלב:
נגד:
1. במוצרי החלב עלולות להימצא שאריות של תרופות, הורמונים וחומרי הדברה שנמצאים בגוף הפרה. פרות מקבלות מנה הגונה של חומרי הדברה כימיים מהמזון והתרופות שלהן.
2. "אי סבילות ללקטוז" (חוסר יכולת לפרק את סוכר החלב) גורמת לתופעות של נפיחות, בחילות, כאבי בטן, שלשול, וגזים.
3. חלבון הקזאין בחלב גורם לאלרגיות במערכת הנשימה (ליחה, קוצר נשימה, מחלות בדרכי הנשימה), בעור (גירויים, ומחלות עור) ובמערכת העיכול (דלקות, הפרעות עיכול).
4. מוצרי חלב מכילים שומן רווי וכולסטרול.
5. מחקרים מראים קשר בין צריכת חלב ובין סוכרת נעורים, אקנה וקטרקט.
6. במחקרים נתגלה קשר בין צריכה מופרזת של חלב וחוסר יכולת לפרק לקטוז, לבין מספר סוגים של סרטן כגון: סרטן השחלות, השד והערמונית.
בעד:
1. חלב הוא מקור לחלבון בעל זמינות ביולוגית גבוהה. מעל 85% מחלבון החלב נספגים בגוף.
2. בחלב ישנה כמות גדולה של סידן וויטמין D שתורם לספיגתו. הסידן חיוני לרבים מתפקודי הגוף: בניית השלד ושמירה על בריאותו, ויסות קצב הלב, העברת מסרים עצביים, גירוי הפרשת הורמונים, קרישת דם.
3. החלב מכיל ויטמינים מקבוצת B, ויטמין A, זרחן, מגנזיום, אבץ, אשלגן ועוד החיוניים לתפקוד כל תא בגוף ולשמירת הבריאות הגוף.
4. יוגורט העשוי מחלב פרה או עיזים מכיל חיידקים פרוביוטיים החשובים לבריאות מערכת העיכול, לחיזוק המערכת החיסונית, למניעת דלקות בדרכי השתן ועוד.
5. החלב הרזה ומוצריו דלים בשומן רווי ובכולסטרול.
6. קיים מספר רב של מחקרים המוכיחים שלחלב סגולות רבות מלבד אספקת סידן וחלבון. לדוגמה: שמירה על משקל הגוף, סיוע בהפחתת משקל עודף, איזון לחץ הדם והגנה מפני מחלות לב, הקטנת בסיכון לסוכרת מבוגרים ועוד.
7. רופאי שיניים ממליצים על חלב כמשקה בטוח לשתייה בין הארוחות. צריכת חלב נמצאה קשורה בשכיחות נמוכה יותר לעששת ודלקות חניכיים. הקזאין, הסידן והזרחן שבגבינה מגנים על אמייל השן מפגיעה.
8. שתיית חלב לאחר אימון כושר או כוח מגבירה את חילוף החומרים וסינתזת החלבונים בשריר. צריכת חלב גם יעילה במיוחד להשבת הנוזלים לגוף ולשיקום הגליקוגן בשריר.
לסיכום, נראה, כי יתרונות החלב עולים על חסרונותיו, אולם חשוב לזכור שכדאי תמיד להפעיל שיקול דעת ולברר אם מוצרי החלב אכן מתאימים לנו, באיזו כמות ואילו סוגים. הדבר נכון במיוחד לקראת חג השבועות הקרב ובא. אין צורך להתנזר לחלוטין ממעדני החג, אבל כדאי לעשות זאת במידה ובטעם טוב.
חג שבועות שמח!