כל חברה צריכה שתהיה לה תכנית או אסטרטגיה של המשכיות עסקית, וזאת על מנת שתוכל להתגבר על מכשולים, משברים ובעיות במהלך עבודתה. תכנית של המשכיות עסקית כשמה כן היא – מטרתה לגרום לכך שגם בשעת משבר (ואפילו משבר חמור) החברה תוכל להמשיך לתפקד בצורה הטובה ביותר האפשרית.
כל חברה צריכה שתהיה לה תכנית או אסטרטגיה של המשכיות עסקית, וזאת על מנת שתוכל להתגבר על מכשולים, משברים ובעיות במהלך עבודתה. תכנית של המשכיות עסקית כשמה כן היא – מטרתה לגרום לכך שגם בשעת משבר (ואפילו משבר חמור) החברה תוכל להמשיך לתפקד בצורה הטובה ביותר האפשרית. למעשה, תכנית המשכיות עסקית נבנית על ידי מומחים מתחומים רבים, על מנת לתת מענה למצבים מגוונים של שיבושים בפעילות החברה או אפילו במקרה של אסון בחברה. במקרה של שיבוש או בעיה במערכות מידע ומחשוב, החשיבות של המשכיות עסקית היא גבוהה במיוחד. עוד על נושא חשוב זה בכתבה הבאה.
מדוע צריך תכנית המשכיות עסקית?
תכנית המשכיות עסקית (הנקראת גם לעיתים תכנית התאוששות מאסון) כוללת את כל התהליכים, התכנונים, התחזיות והפעולות שעל החברה לבצע במהלך משבר או כאשר מתרחש אסון בחברה. בשעת משבר כל ההתנהגות של החברה משתנה, ולמעשה הופכת ל"התנהגות משברית". אך אסור שההתנהגות במהלך משבר או אסון תגרום לנפילתה של החברה או להפסדים משמעותיים. כאשר מתרחש בעסק מסוים אסון טבע (למשל שריפה, רעידת אדמה, שיטפון וכו') או כאשר קורס הבניין בו נמצא העסק, יש חשיבות רבה לתכנית שנבנתה למקרה שכזה. גם כאשר העסק עומד על סף קריסה כלכלית (ממגוון סיבות – שינויים בשוק, מתחרה חדש, נפילת המטבע המקומי וכו') יש חשיבות רבה לתכנית המשכיות עסקית שנבנתה, ואפילו כאשר אחד מראשי החברה הולך לעולמו, ניתן להפעיל את התכנית (במיוחד אם המדובר במנהל דומיננטי אשר השפיע רבות על החברה). וכמובן – כאשר יש בעיה במערכת המידע והמחשוב של החברה, חובה להפעיל תכנית איכותית של המשכיות עסקית. המטרה המרכזית של כל תכנית המשכיות עסקית היא הבטחת הרציפות העסקית של החברה. כלומר – לגרום למצב בו החברה תמשיך לתפקד מבחינה עסקית ובצורה טובה ושלא תפשוט רגל או תפסיד הון עתק בשל המשבר או האסון.
מה כוללת תכנית המשכיות עסקית?
יש סוגים רבים של תכניות וכמובן שצריך להתאים כל תכנית באופן ספציפי לחברה העוברת את המשבר, אך ישנם כמה מרכיבים מרכזיים לרוב התכניות. למשל – חשוב שהתכנית תכלול תקציב שונה לתקופת המשבר (לרוב המדובר בתקציב שיש בו לא מעט קיצוצים), הקמת מערכות טכנולוגיות אלטרנטיביות (במידה ומערכות המידע והמחשוב קרסו), גיבוי של כל הנתונים החשובים של החברה, פתרונות לשרתי החברה ובעיקר לבסיסי הנתונים של החברה, הטמעת מערכות קריטיות נוספות, פרוטוקולים להתנהגות בשעת משבר ועוד. במידה ואחד מראשי החברה הולך לעולמו, חייב להיות פרוטוקול מסודר כיצד יש לנהוג לאחר לכתו. כמובן שאם המדובר במשבר כלכלי לתכנית יהיו דגשים מסוימים ואם המדובר במשבר הקשור לאסון טבע או למוות של אחד ממנהלי החברה, הדגשים יהיו אחרים.
חשוב לזכור כי המטרה המרכזית של כל תכנית להמשכיות עסקית (ובוודאי כאשר המדובר בנפילת מערכות המחשוב והמידע של החברה) היא למנוע ולמזער נזקים ככל הניתן, ולגרום להמשך תקין ורציף ככל האפשר של פעילות החברה, עם כמה שפחות הפסדים כספיים. לכן, יש חשיבות רבה לאנשי המקצוע המכינים את התכנית! רצוי לעבוד עם הטובים ביותר ולא לחסוך בנושא זה, מכיוון שתכנית המשכיות עסקית איכותית יכולה להציל את החברה ב"רגע האמת".
אז בין אם אתם ארגון ענק, חברה בינונית או אפילו חברה קטנה במיוחד, חשוב שתדאגו לתכנית המשכיות עסקית שתציל אתכם בשעת משבר! בניית תכנית שכזו היא מורכבת ומאתגרת מאוד ויש לשים לב לנושאים כמו ניתוח סיכונים, אסונות טבע אפשריים, חילופים בהנהלה, נפילה של מערכות מחשוב ומידע וכמובן – שינוי במצב הכלכלי במדינה בה פועלת החברה.