האור שבפנים – מה אתם יודעים על ויטמין D
ודאי שמעתם לא מעט על ויטמין D – בעיקר שמקבלים אותו מהשמש, אך יש פרטים רבים חשובים שאותם אנו לא יודעים, למשל שכולסטרול בגוף האדם הינו הכרחי לייצור של ויטמין זה. אם אתם מופתעים, הכתבה הזו על סגולותיו של ויטמין D היא בדיוק עבורכם
זאב נחמנזון
מזה עשרות שנים מלוות מגמות בריאותיות את חיינו. נושא אחד בעולם הבריאות שעל תרומתו לבריאותנו דובר רבות ואין עליו עוררין – הוא נושא הויטמינים.
נראה כי במידה מסוימת מחוללים הויטמינים צמיחה בגופנו. אין מדובר בתוספים בלבד, אלא בחומרים האחראים לתפקודו התקין של גופנו. קיימים מהם רבים וטובים ולכל אחד סגולות משלו. בין שלל ויטמינים אלו, ישנו אחד בולט ומוכר – ויטמין D.
ויטמין D – קווים לדמותו
בדומה לשאר הויטמינים, אותם אנו מקבלים בדרך כלל באמצעות צריכת מזון העשירה בהם, גם את ויטמין D ניתן לקבל באופן זה. עם זאת, באופן מפתיע ובניגוד לשאר הויטמינים, רובו מיוצר בגופנו – דווקא מתוך הכולסטרול שלנו. המקור העיקרי לייצורו הוא אור השמש – אור טבעי בלבד, ותאורות חלופיות המחקות את אור השמש אינן יכולות לייצר אותו. כמו כן, נחלק גם הוא לתתי ויטמין – D1 עד D10 שתרומת כל אחד מהם היא שונה.
מחזק עצמות, מפחית סיכון למחלות ומסייע בהחלמה משפעת
לויטמין D השפעה בריאותית בכל שלב בחיינו. תרומתו הראשונה ניכרת בבניה וחיזוק של עצמות הגוף, בהן גורם לספיגת סידן איכותית ומהירה. תרומה זו משמעותית אף יותר עבור קשישים המצויים בסיכון גבוה יותר לשבירת עצמות ולבעיות ביציבה. בנוסף, אחראי ויטמין זה לחיזוק השלד כבר ברחם, לבניית השיניים, לשלמותן ותקינותן.
מעבר לתפקידו בספיגת הסידן, לויטמין D חשיבות רבה בהפחתת הסיכון למחלת הסוכרת על שני סוגיה, ובמניעת מחלות אוטואימוניות מורכבות נוספות, ביניהן – טרשת נפוצה, מחלת קרוהן, דלקות פרקים ועוד.
מחקרים עדכניים הנוגעים לויטמין זה מראים כי כמות מספקת שלו בדם אף מקטינה את הסיכון לחלות בסוגי סרטן מסויימים, מפחיתה את הסיכון ללקות בהתקפי לב ומסייעת בהחלמה משפעת.
לעולם בעקבות השמש
השמש היא השותפה הפעילה והדומיננטית בייצור ויטמין D. בארצות קרות – מדינות סקנדינביה למשל, בהן ניכר חוסר משמעותי בויטמין, סובלים התושבים מבעיות כרוניות וממחלות ששכיחותן נמוכה בארצות שטופות שמש. כדי למנוע חולי במחלות אלה, צורכים התושבים ויטמין D המצוי במאכלים ספציפיים וכן תוספי תזונה מתאימים.
גם בישראל, בה רוב ימות השנה שטופי שמש, לרובנו עדיין קיים חוסר בויטמין זה. קבוצות סיכון גבוהות למחסור בויטמין D כוללות תינוקות וילדים, נשים בהריון,קשישים ומאושפזים אך למרות זאת, ניתן להשלימו.
מקורות רבים בהם ניתן למצוא ויטמין D הם באוכל אותו אנו אוכלים. דגים למשל, ובראשם טונה – בין אם היא טריה או משומרת, מהווים מקור מצוין לויטמין זה. ניתן למצוא אותו גם בחלמוני ביצה וביוגורט. על כן, מומלץ מאד לשלב את המאכלים הללו בתפריט היומי שלנו ולמצוא מקורות נוספים בהם הוא מצוי.
בנוסף למקורות המזון, אנו יכולים לצרוך ולקבל אותו באמצעות תוספי תזונה, בהם הוא מזוקק ונספג מהר וטוב יותר בגופנו.
לסיכום, קיימות דרכים חלופיות המאפשרות לנו לצרוך ויטמין D ולשמור על בריאות טובה. בנוסף, עריכת בדיקות תקופתיות על מנת לוודא שיש מספיק ממנו בגופנו – מומלצת ביותר. בין אם אתם חובבי טבע או לא, יתכן ומומלץ לכם לבלות כ- 10-15 דקות ביום בשמש, ואם היא לא לוהטת ומסוכנת – לחשוף כמה שיותר מעורכם.