מהי בדיוק בנייה ירוקה? איך הוא עוזרת לחסוך כסף ובמה כדאי להשקיע אותו? בנייה בת-קיימא על קצה המזלג
שולי מילשטיין
בנייה ירוקה, או בשמה המקצועי ״בנייה בת-קיימא״, הינה גישה מערכתית כוללת לתכנון, בנייה ותפעול בניינים. המטרה העיקרית בבנייה ירוקה היא לחסוך במים, אנרגיה וחומרי גלם, תוך כדי יצירת סביבת שהייה נוחה ובריאה תוך הפחתה ככל האפשר בפגיעה במשאבים טבעיים מתכלים ואיכות הסביבה.
מלבד היתרונות הציבוריים, גם בקרב דיירי בניינים אלו מתקיים אלמנט החיסכון, הבא לידי ביטוי בירידה בהוצאות. ניתן לנתב את הכסף שנחסך להשקעה נקודתית בדירה כגון מערכת השקיית עציצים חכמה או ריהוט חדש, כמו גם כהשקעה ארוכת טווח דוגמת ביטוח דירה או שיפוצים בעת הצורך.
בעוד שבארצנו הקטנה עדיין מדובר בתופעה חדשה, הרי שבארה״ב נכנס לתוקף כבר ב-1998 התקן האמריקאי לבנייה ירוקה, המוכר בשם LEED (קיצור של Leadership in Energy and Environmental Design), תקן שהוענק גם לבית הספר ללימודי סביבה ע״ש פורטר באוניברסיטת תל אביב.
גם בשדה האדריכלות בארץ ובעולם יש גידול במספר המתמחים בבניה ירוקה, ובניינים שהוקמו ברחבי העולם משמשים גם כאטרקציה תיירותית. ביקור באתר מפגיש את המבקרים עם בנייני מגורים עטויי ירוק כמו מגדלי הבוסקו ורטיקלה (Bosco Verticale, יער אנכי) במילנו או במגדלי ענק זכוכיתיים המייצרים את האנרגיה של עצמם כמו המטה של Hearst Magazines, גורד השחקים הירוק הראשון של ניו יורק שבנייתו הושלמה ב-2016.
תופעה חדשה או לא, אין ספק שבקרב האזרחים יש גידול תודעתי לגבי הנושא. בסקר שערך מכון גיאוקטוגרפיה עבור הכנס השנתי של המועצה לבנייה ירוקה בספטמבר 2013 התברר כי ישנו זינוק בשיעור רוכשי הדירות הירוקות החדשות. כ-38% מהנשאלים השיבו כי בכוונתם לרכוש דירה ירוקה או שהכירו את נושא הבנייה הירוקה, לעומת 18% בלבד בסקר דומה שנערך ב-2009.
ירוק זה לא שחור ולבן
מכון התקנים הישראלי קבע את התקן החדש לבנייה ירוקה של מכון התקנים ביולי 2011. התקן מחולק לחמש דרגות איכות במדרג של כוכב אחד עד חמישה כוכבים לרף האיכותי ביותר. כל בניין נמדד על פי מספר מרכיבים כגון טיפול במי נגר, פיתוח השטחים הלא בנויים של האתר, אקולוגיה, אוורור החללים הפנימיים ועוד, המשוקללים לכדי כוכבים.
בשנה שעברה נבנו בישראל 216 בניינים ירוקים חדשים, רובם מבני מגורים, תשעה המשמשים מוסדות חינוך, כמה משרדים, גן ילדים, בית חולים לילדים וגם בית הדין הרבני באשקלון. מנתונים שפרסם המשרד להגנת הסביבה עולה, כי בניין המגורים הירוק ביותר בישראל נבנה ברמת רזיאל עם ציון 78.1, והמבנה הירוק הגבוה ביותר הוא מגדל אלקטרה בתל אביב.
״באמצעות שילוב של שיקולים סביבתיים בבנייה אפשר להגיע לחסכון משמעותי בצריכת משאבי הטבע והאנרגיה, בעלויות הטיפול בפסולת ובפליטות המזהמים לאוויר. יתרה מזו, בנייה ירוקה כשלעצמה היא השקעה כדאית הנובעת מחיסכון ארוך שנים בעלויות הישירות של תפעול המבנה וחיסכון באנרגיה, מים ומשאבים אחרים”, נכתב בהודעת המשרד.
סביבה נקיה יותר; כיס מאוורר יותר
היתרון הגדול של בניה ירוקה, בו עושים שימוש בשיווק פרויקטים קיימים ועתידיים, הוא כמובן איכות הסביבה. לצד העיקרון החשוב הזה, נהנים תושבי דירות ירוקות מאיכות חיים גבוהה יותר וחיסכון כלכלי משמעותי בהוצאות ביחס לדירה רגילה. על פי דיווח שפורסם ב-ynet, כי שלוש משפחות שעברו להתגורר בפרויקט הירוק ״הארגמן״ בנס ציונה, גילו כי חסכו כ-40% בהוצאות החשמל והמים. מחירה של דירה ירוקה גבוה יותר בהשוואה לדירות רגילות, אך המשפחות שהשתתפו בכתבה טענו כי ההשקעה עצמה משתלמת בשל החיסכון בהוצאות.
החיסכון הזה בא לידי ביטוי גם בתשלומים אחרים שלא מחושבים תמיד בהוצאות הדירה הישירות. בבניין כולו הותקנו מערכות חיסכון, מערכת להסרת אבנים מהמים, מד חשמל, תאורה חכמה ומערכות סולאריות – כל אחת מהן בנפרד חוסכת בין עשרות לאלפי שקלים בחודש לכל דייר.
חסכתם? השקיעו לעתיד טוב יותר
את הכסף שחסכתם בהוצאות השוטפות אתם יכולים להשקיע בחזרה בבית שלכם. אתם יכולים להשקיע בעיצוב הדירה, בהפיכת הבית לחכם יותר או בעציצי בונזאי, ואתם יכולים לבחור בהשקעות הנחשבות פחות ל״מותרות״, כגון רכישת ציוד מיגון לשעת חירום לבית.
בהתחשב בכך שאחד מאפיקי החיסכון בבנייה ירוקה בא לידי ביטוי בחיסכון בהוצאה על בלאי, תוכלו להשקיע בתוכנית חיסכון לעת הצורך שתעמוד לרשותכם בעתיד לטובת שיפוצים או תיקון נזקים. אפשרות נוספת היא להשקיע בביטוח דירה או בביטוחים רלוונטיים נוספים אחרים, על מנת שבמקרה הצורך תהיו מכוסים ככל האפשר במקרה של תאונה-ביתית או פגעי טבע שהביטוח הבסיסי מכסה בשיעור חלקי בלבד. אחרי הכל, תמיד טוב לדעת שיש לכם רשת ביטחון נוספת בחיים.