הפעולות הראשונות שננקוט ברגעים שלאחר גניבת רכבך הינן חשובות ואף קריטיות להמשך התהליך. מה לעשות מיד אחרי שגילית שרכבך נגנב? והאם יש דרכים להתארגן מראש ליום שכזה? ספויילר: בהחלט כן
יובל בנר
בחיים, אך בעיקר כאשר מדובר בסיטואציה של גניבת רכב, חשוב מאד לשמור על קור רוח. מיד נסביר בדיוק כיצד לפעול ברגעים החשובים שלאחר הגניבה, אך קודם לכן נתמקד ברגעים שלפני. כלומר, איך נדע שביום הגניבה נהיה מוכנים מספיק לאירוע שכזה. אז ראשית, עוד ביום בו תחפשו ביטוח רכב ותערכו השוואת מחירים, כבר אז יהיה נבון לחפש באותיות הקטנות את הסעיף שמציין רכב חלופי במקרה של גניבה. המשוואה פשוטה, בימים שלאחר הגניבה חברת הביטוח מתפקדת כבלון חמצן לחייך. באם לא יוסדרו עניינים כאלה מראש, כנראה שהסתמכות על תחבורה ציבורית, מוניות וחברי משפחה יהיו מנת חלקך. לכן, מעבר לסעיף היבש של השוואת מחירי ביטוח, ישנם עוד כמה פרמטרים אותם חשוב לבדוק ובהם ניגע בהמשך.
שלב אחר שלב, למי מודיעים קודם?
אחת הפעולות הקריטיות אותן יש לבצע בסמיכות קרובה ככל האפשר לאירוע היא דיווח. ראשית, ובמהירות הבזק, יש להודיע לחברת האיתור, זאת במידה ויש לך מנוי בחברה כזו. במקרה שכזה יהיה לחברת האיתור, אולי, את היכולת לבצע מעקב אחר הרכב על מנת לאתרו. במידה ואין לך מנוי בחברה כזו, יש להודיע מיד למשטרה ולקוות כי הגניבה נעשתה בסמיכות לזמן ההודעה כך שיש עוד סיכוי לתפוס את הרכב באיזור הקרוב או בכלל. לרוב, כלי הרכב הנגנבים ביותר הינם זהים לדגמים הנמכרים ביותר. הרכב שנגנב יועבר בזריזות למשחטת הרכב, שם יהפוך לערימת חלקים נטולת כל קשר לרכב שלך.
עכשיו, לחברת הביטוח
מיד בצאתך מתחנת המשטרה, יש להודיע לחברת הביטוח ולדווח על גניבת הרכב, דיווח מאוחר נתפס כחשוד ואם יתעורר אצל חברת הביטוח יתעורר חשד קל שבקלים שגניבת הרכב לא היתה כשרה, היא תבצע חקירה מקיפה. לכן, ישנה חשיבות גדולה למהירות הדיווח לחברת הביטוח ולתיעוד כל צעד הנעשה במסגרת הדיווח. חברת הביטוח תבקש ממך את אישור המשטרה בדבר גניבת הרכב, רישיונות הרכב (במידה ולא נלקחו עם הרכב), מפתחות חלופיים, הסכם הביטוח והצהרת הנהג. במקרים שונים יכולה החברה גם לבקש את פירוטי הטיפולים האחרונים או כל מסמך המפרט את המפרט הטכני של הרכב ואת אמצעי המיגון אשר הותקנו בו.
מה עושים אחר כך? או לפני זה?
הימים הראשונים שלאחר גניבת רכבך הם הקשים ביותר. אירוע שכזה קורה לאלפי נהגים ובעלי רכב מדי שנה ועדיין הרגעים הראשונים מרגישים טראגיים. לכן, ברור שעם מעט התארגנות פשוטה, ניתן להקל מעט על הימים שאחרי. ראשית, בעת רכישת רכבך החדש, יש ליצור קלסר שיהיה תמיד מחוץ לרכב, במקום נגיש לך. יש לתייק כל מסמך, קבלה או פירוט אשר מראה על תכולתו ואיבזורו של הרכב. מסמכים שכאלה יהיו הרבה יותר מסובכים לשחזור ברגע שרכבך יגנב. שנית, צילום רשיון הרכב העדכני חייב להיות גם כן בנמצא באותו קלסר או תיקייה. גם מספרי טלפון חשובים, של חברת הביטוח או חברת האיתור צריך שיהיו תמיד בנמצא ולא רק בתוך הרכב, אלא גם במקום הנגיש לך ללא הטלפון הנייד שעלול להיגנב יחד עם הרכב.
לבסוף, חשוב גם לבחור את הביטוח הנכון עבורך. לא יכול להיות שביטוח יסגר בעוון הפרש של כמה שקלים בלי להבין על מה ההבדלים. מושגים הנזכרים במעומעם בזמן סגירת הפוליסה, כמו רכב חלופי, השתתפות עצמית או כל מה שיהיה עליך לעשות, הופכים למוחשיים מאד לאחר גניבת הרכב, שלא לדבר על ההפרשים הדמיוניים בעלות הפיצויים שמתקבלים בסוף. השוואת ביטוח מקיף היא חשובה בעיקר ולפרטים הקטנים ולא רק למחיר הסופי. ושלא נצטרך.