כיצד להשתמש נכון בהמחאות? אלו פעולות של צ'קים מהוות עמלות שורה? וממה כדאי להמנע?
כיצד להשתמש נכון בהמחאות? אלו פעולות של צ'קים מהוות עמלות שורה? וממה כדאי להמנע?
הקפידו על רישום נכון ומדוייק
הקפידו על רישום נכון ומדוייק בשיקים של כל הפרטים אותם אתם רושמים ובמיוחד שימו לב כי אין הבדל בין הסכום במילים לסכום בספרות, על כל טעות או פרט שגוי השיק יוחזר אליכם ואתם משלמים עמלה.
עמלת החזרת שיק היא עמלה יקרה וניתן להימנע ממנה באמצעות הקפדה על כל הפרטים. במקרה של ספק הוסיפו את חתימתכם לצד הפרט השנוי במחלוקת, עודף זהירות יכול לחסוך לכם הרבה עמלות וטרדות של החזרות שיקים.
שימו לב לפרטים אשר מתקבלים בצ'ק
באותו אופן שימו לב לפרטים בשיקים המתקבלים לפקודתכם, במקרה של הפקדת שיק שגוי עדיין תחוייבו בעמלה על ידי הבנק שלכם.
רכישה בצ'ק מחייבת עמלת שורה
כל רכישה בשיק מחויבת בעמלת רישום שורה אחת + עמלת הדפסת שיקים (5 שקים 5 עמלות בשורות נפרדות) לכן העדיפו ביצוע תשלומים גדולים באמצעות שיקים ותשלומים קטנים במזומן או בכרטיס אשראי.
האם למשוך כספים במזומן בצ'ק עצמי?
פחות משתלם למשוך כספים במזומן בשיק עצמי – עמלת שורה אחת + עמלת הדפסת שיק (להכפיל בכמות השקים יוצא סכום נכבד) ולכן עדיף לשמור את השיקים לתשלומים אחרים ולבצע את משיכת המזומן באמצעות כרטיס חיוב או כרטיס אשראי.
האם להפקיד צ'יק דחוי?
רצוי מאוד להימנע מהפקדת שיק דחוי לפני המועד הרשום עליו – הפקדה שלא במועד גוררת אחריה עמלה לא קטנה. הפקידו שיקים במרוכז על מנת לחסוך את עמלת השורה.
להגביל את סחירות הצ'ק
רצוי להגביל את סחירות השיק באמצעות הכיתוב "למוטב בלבד" וכן "לא סחיר", מומלץ גם למחוק את המילה "לפקודת" כך שבמקום "שלמו לפקודת…." נקבל "שלמו ל…..". ניתן גם להזמין מראש שיקים "מוגבלי סחירות" אשר ההגבלות לעיל חלות עליהם.
אין לבטל צ'קים ללא סיבה מוצדקת או ייעוץ
אין לבטל שיקים ללא ייעוץ וללא סיבה מוצדקת. מתן שיק כמוהו כתשלום במזומן וביטול שיק שלא כדין יכול לגרור פניה לערכאות משפטיות ולחיוב בהוצאות שלא לצורך. את הבדיקות והבקרות יש לערוך טרם החתימה על השיק ולא לאחר מכן.
מה מומלץ לבחון בעת קבלת צ'ק ?
כאשר מקבלים שיקים רצוי לבדוק ולוודא את תעודת הזהות של מושך השיק, לוודא כי כתובתו היא אכן הכתובת הרשומה בשיק, כדי לצמצם את הסיכון בחזרת השיק. כדאי גם לבדוק שהשיק מוצא מתוך פנקס שיקים ולא תלוש כבר וכי השיק נראה אמיתי ולא מזוייף.
מה לעשות בעת גניבה ?
במקרה של גניבה ו/או אובדן שיק יש להודיע על כך באופן מיידי לבנק ולכל מי שיכול להיפגע מגניבת/אובדן השיק. במקרה ואבד פנקס אחד או יותר, מומלץ גם לפרסם הודעה בתקשורת המזהירה את הציבור מפני קבלת שיקים אלו וכי המקבל שיקים אלו שם כספו על קרן הצבי.
מתי מומלץ להשתמש בצ'ק?
השימוש בהמחאות (שיקים) אינו בריא לכיס. השימוש בנייר כתשלום במקום בכסף מוחשי יכול להפריע לתכנון הכלכלי ולכן יש להקפיד על מעקב קבוע אחרי ההתחייבות בשיקים ולהעדיף את התשלום בשיקים אך ורק לתשלומים שוטפים אשר ניתן לעקוב אחריהם. פיזור שיקים יכול לגרור יתרת חובה בבנק אשר בגינה נשלם ריבית יקרה ובמקרים בהם חרגנו ממסגרת האשראי בבנק יתכן והשיקים יוחזרו.
מה לעשות במידה והצ'ק חוזר?
במקרה ושיק שרשמתם חזר מסיבות טכניות ו/או מסיבה של העדר כיסוי מספיק יש לפעול במהירות להסדרת פרעון השיק ולהקפיד כי לאחר פרעון השיק יתקבל השיק לידינו בחזרה. כדאי לדעת כי מהירות התגובה לטיפול בשיקים חוזרים היא חשובה מאד. אם נותן השיק נקלע לקשיים, נותר לא פעם מירוץ בין הנושים והעיקרון המשפטי בדרך כלל הוא, שכל הקודם זוכה.
חשוב לזכור ששיק גם דחוי וגם רגיל הינו אמצעי תשלום ולא אמצעי מימון.
המאמר פורסם באדיבות ארגון פעמונים