כדי למנוע התעסקויות והוצאות מיותרות ובעיקר להפיק את מירב התשואה מהדירה שבבעלותכם, חשוב לדעת כיצד להשכירה נכון. לפניכם מדריך מקוצר להשכרת נכס נכונה ורווחית במיוחד
יובל בנר
למרות שהשכרת דירה הינה עסקה פופולרית במיוחד, שאמורה להיות פשוטה הן עבור השוכר והן עבור המשכיר ובפרט להניב עבורו רווחים נאים, ישנם מצבים כדוגמת פיגור בתשלומי שכר הדירה על־ידי השוכר, צבירת חוב ברשות מקומית או לחילופין גרימת נזק לנכס שעשויים להפכה למסובכת במיוחד.
לכן, אם קיים ברשותכם נכס אותו אתם מעוניינים להשכיר וכדי להימנע ממצבים כדוגמת אלו מבעוד מועד, ישנם כמה פרמטרים חשובים שביניהם בחירת השוכרים המתאימים, הגנה על עצמכם בצורה הוגנת בחוזה ובעיקר בחירתו של ביטוח דירה מתאים מפני נזקים עתידיים אפשריים הן לדירה והן לרכושכם הקיים בה, אותם חשוב לקחת בחשבון טרם ההשכרה. אז שנתחיל?
הוצאות והכנסות
אין סיבה למהר ולחתום על חוזה אם טרם חשבתם על כל הפרטים מראש. השכרת נכס שנראית פשוטה מהצד, כוללת הוצאות רבות שעד כה יתכן ונסתרו מעיניכם: שיפוץ הדירה אחת לכמה שנים, טיפול בתקלות, תיקונים שוטפים, מכשירי חשמל, מיסים שונים וביטוח דירה שכורה צריכים להילקח בחשבון ולהיות מתומחרים. לאחר מעשה, תהליך כזה מסייע לכם לשמור על נכס בריא שמושך אליו שוכרים טובים.
בחירת השוכר
על אף שמטרתה העיקרית של השכרת הנכס שברשותכם היא השגת רווח ותשואה, כדאי להגדיר מראש את הקריטריונים החשובים לכם בשוכרים העתידיים, באיזו מידה ישמש הנכס למגורים או לצרכים עסקיים, כמה נפשות יתגוררו בו, מהי עמדתכם בנוגע לאפשרות החזקת חיות מחמד בו ועוד.
בנוסף, מומלץ לרווח את המפגשים עם השוכרים הפוטנציאלים כדי לאפשר לכם זמן מספק להתרשמות מכל אחד מהם – מה שיאפשר לכם לבצע בחירה מושכלת ונטולת לחץ. כמו כן, טרם הגעת השוכרים הפוטנציאליים כדאי לבחון את הנכס ולייפות אותו מעט, לתקן ליקויים ולהעניק לו תחושה ביתית – צעד שיכול לעזור לכם למשוך יותר שוכרים נלהבים.
ניסוח חוזה
בעוד אין כל בעיה להוריד חוזה מוכן מהרשת, מומלץ מאוד להיעזר בעו"ד או במכר המומחים בתחום – בפרט אם אלו צעדיכם הראשונים בתחום ההשכרה. על החוזה להיות הוגן אך גם כזה שידע להגן עליכם במידת הצורך, ועליו לכלול בין השאר את סכום השכירות המדויק, מועד ואופן התשלום, פירוט הביטחונות הדרושים לכם, איסור להשכרת משנה אלא ברשותכם בלבד, פירוט חובות תיקונים של השוכר והמשכיר, פירוט ההוצאות השוטפות וחובת השוכר להעביר את החשבונות על שמו, פירוט תכולה ופירוט מנגנוני סיום החוזה. השקעה נכונה בסעיף זה יספקו לכם שקט נפשי רב בהמשך הדרך.
נזק לרכוש וביטוח מתאים
מעבר לכך שסעיף פירוט הרכוש הקיים בדירה הינו הכרחי לחוזה, מחויבים השוכרים בחוזה לדאוג לרכוש הקיים ולהחזירו במצב בו התקבל. זאת ועוד, על השוכרים לרכוש ביטוח תכולה לדירה הכוללת הגנה מפני נזקי גוף לצד שלישי ובפוליסה זו אמור להימנות גם המשכיר בין המוטבים.
בנוסף, עליכם לרכוש ביטוח למבנה שכן קיימת האפשרות לגלם חלק מעלותו בתוך תשלומי שכר הדירה, בצורה הוגנת כמובן. כדי לקבל מושג בנוגע לסדר גודלם של מחירי הביטוח הקיימים, קיימת אפשרות לרכישת ביטוח דירה אונליין ולקבלת הצעת מחיר מיידית.
סיום החוזה
על סיום החוזה להתאפשר באופן כזה שיהיה נוח עבור שני הצדדים וכן אינו ישאיר את דירתכם ריקה משוכרים לפרק זמן ארוך מהרגיל. לכן, מומלץ לעגן בחוזה כי השוכרים לא יוכלו לסיים את תקופת השכירות טרם המועד המצוין בו וכי במידה ויבחרו לעשות זאת – עדיין יהיה עליהם לשלם את כלל התשלומים אליהם התחייבו במסגרתו. כמו כן, שוכרים אשר לא יפנו את הדירה במועד הדרוש יחוייבו בתשלום עבור כל יום בו מתבצע איחור.
לסיכום, על צעד השכרת הדירה שברשותכם להיעשות בקפידה תוך תמחור נכון, הקפדה על בחירת שוכרים טובים, ניסוח חוזה, רכישת ביטוח מתאים ותחזוקה שוטפת. במצב בו אחד מהם לא מתקיים צפוי המשכיר לטפל באינספור תקלות אפשריות שעלותן יכולה להיות גבוהה יותר ממצב בו קיימת התארגנות מראש. לכן, השקיעו את הזמן הנדרש והכינו לכם נכס לתפארת.
בהצלחה